2007-08-05

Talangpotten fördelas hurdå?

KRAVMALL Vad sägs om att lägga ut en officiell mall, så fäktare vet när de är berättigade till ekonomiskt stöd från förbundet. När har de gjort tillräckligt bra resultat för att med förbundets hjälp försöka få ekonomiskt stöd av SOK?

En plats bland de 8 på kadett-VM - bord ju generera en summa från talangpotten.
En plats bland de 8 på JVM - borde också räcka för en slant.

Dessa placeringar är ju så pass bra att det även borde vara aktuellt för SOK?

En plats bland de 8 på EM - vad är den värd?
Medaljer på stora mästerskap, så väl junior som senior - hur stor del av talangpotten får man då?

Finns det någon länk där man kan hämta information om hur talangpengar fördelas, och vilka resultat man måste uppnå för att få ta del av dem. En fäktare oavsett vapen bör ju känna en viss trygghet i att veta att han får X antal kronor för att placera sig Z.

Personligen tror jag att om detta var väldigt officiella uppgifter som alla kände till, så skulle man slippa mycket gnäll. En florettfäktare som gör en 32:a kan ju inte rimligtvis hävda att han/hon ska ha lika mycket pengar som en värjfäktare som gör en 8:a och vice versa.

Eller är talangpotten något symboliskt som endast redovisas som en klumpsumma när budgeten kommer en gång om året?

Nu blev det mycket frågetecken på en och samma gång. Då jag reser bort ett tag kan det ju vara bra att ni får en del frågor att sätta tänderna i.

8 kommentarer:

  1. Som jag förstår webmaster menar han att det primära målet är att ha en tydlig och målrelaterad stödplan och det är precis det många efterfrågat sedan länge. Det handlar alltså inte om en önskan att premiera fäktare beroende på gren utan på prestation. Jättebra om en sådan plan kan formuleras och läggas ut.

    I övrigt vätar jag på att höra nyheter om vem/vilka som aspirerar på vapenledarposten. Hösten närmar sig rätt snabbt och det vore synd om ett år gick förlorat genom dålig planering tack vare att vi saknar någon som leder arbetet.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att bristen på information om talangpotten bara är ett del av problemet med öppenhet inom SvFF. När jag nu fått höra att Emma Samuelssons satsning den senaste säsongen till en hel del finansieras av föräldarar börjar jag undra hur pengarna används i förbundet. Jag tror också att den bristfälliga informationen om hur pengarna används skapar onödigt bråk mellan olika vapen då det skapas rykten om vad ”de andra” får.

    Alla är medvetna om att SvFF är ett fattigt förbund och att de ekonomiska resurserna är begränsade. Samtidigt tror jag att de flesta är överens om att de resurser som ska satsas på elitverksamheten i första hand ska satsat på de fäktare som etablerat sig i världseliten samt på talanger som kan nå långt. (Frågan om hur stor andel av SvFF:s budget som ska satsas på elitverksamheten är sedan en helt annan disussion.) Det bör därför inte vara kontroversiell eller speciellt svårt för SvFF tydligt redogöra för hur resursera för elitverksamhet används och vad fäktare kan räkna med för stöd i sina satsningar (som för de flesta kommer att innebära en egen finansiering). En bra start skulle vara att förbundet publicerade budgeten på fencing.se (idag finns bara årsmötetsprotokollet publicerat på fencing.se).

    /Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Jag är för ett tydligt och klart förslag för talangpotten.

    Men jag tycker att det borde finnas ett basbelopp till varje vapen i grunden. Ett basbelopp stort nog att man även kan göra lite för bredden inom varje vapen. De bästa får sitt genom talangpotten men det kan behövas insatser på fler ställen.

    och vidare förstår jag fortfarande inte varför man inte kan få åka på ett mästerskap om man väljer att betala pengar ur egen ficka. Det är ju pengar som jag väljer att investera i svensk fäktning.Om än öronmärkta enbart för mig. Det här flera fördelar. Det är en av de få gånger vi slipper betala för domare och det finns redan ledare på plats. Dessutom tror jag inte att det finns nåt bättre tillfälle att kunna ställa upp med en fulltalig svensk trupp på alla vapen samtidigt. Man kunde jobba på den griniga stämningen det är mellan vapen i det här landet. Ledarna hade fått chansen att visa att de faktiskt bryr sig om alla Fäktare.
    Slopa de där reglerna från landslagsledningens sida o gör nåt konstruktivt av det istället!

    SvaraRadera
  5. Lars
    Om man betänker att Emma gjort 12 internationella tävlingar i 3 värdsdelar har förbundet betalt största delen av denna säsong.
    Dessutom har hon att 30-tal övernattningar i samband med läger både i o utom landet. Lägg till de tävlingar som varit i Norden som inte räknas bland de 12 så har säkert denna säsongs fäktande landat på 100-150 000.
    Då räknar Du inte med utrustning o de fickpengar som tillkommer, det utgår inga traktamenten till de aktiva.
    Sedan årsskiftet då E kom med i SOK S topprogram har dock allt varit fritt vad gäller resor o utrustning. Så nog har Emma kostat förbundet massa pengar under denna säsong.
    Anledningen att man inte kan göra utfästelser ur talangpotter o annat tror jag inte är så konstigt.
    Om en 10-15 aktiva klarar uppsatta mål så spräcker man budget riktigt ordentligt o det är ju inte så lyckat. Eftersom den totala summan man kan lägga på aktiva är mer eller mindre fast vill man nog inte måla in sig i hörnet.

    Lasse S

    SvaraRadera
  6. Lasse

    Förbundet får anpassa reglerna för talangpotten efter den budget man har att tillgå. I början kan man extra tuffa krav för att inte spräcka budgeten. Man bör också kunna balansera potten mellan olika år för att göra det mer rättvist.

    Det minsta man kan göra är att gå ut med information om hur stor talangpotten är och redogöra för vilka principer man använder för utbetalningar samt hur pengarna har använts det senaste året.

    By the way... det skulle vara kul om du rapporterade på bloggen hur det går för värjtjejernas satsning mot OS i Peking. Webmaster kommer säkert rapportera en hel del, men jag tror att du sitter på bättre information.

    /Lasse P.

    SvaraRadera
  7. Lasse P

    Jag kan informera om en eventuell OS-satsning.
    Huvudmålet för tjejerna är ju London 2012. Vet inte alls hur denna säsong blir,alla tjejerna är ju juniorer även denna säsong. Det är läger denna vecka så det kanske blir information om Peking i samband med lägret.

    Lasse S

    SvaraRadera
  8. För rolig läsning gå in och kolla resultaten i Universiaden, florett herrar individuellt. Den som hade satsat pengar på den resultatraden hade varit mulitmiljardär vid det här laget. =)

    SvaraRadera