2007-07-14

Ny ansvarig för floretten

FORETTLEDNING Skall vi anta att Åkerberg har avgått? På fencing.se söker man en ny man/kvinna för hans arbetsuppgifter. Dock delar man inte med sig någon information om att han har ställt sin plats till förfogande. Man tackar heller inte för trogen tjänst. Bloggen vill därför passa på att tacka herr Åkerberg för de år och det arbete han lagt ner på floretten trots ett späckat schema med både jobb och familjeliv. Tusen tack.

Nu återstår det att se vem som blir hans ersättare. Finns det någon som vill? Vem vill svensk fäktning se på posten. Finns det någon "dreamcoach"? Här behövs någon med god administrativ skicklighet. Snarare en bra planerare och duktig resebokare än en skicklig fäktmästare. Det behövs framförallt någon som orkar ta den tid som det krävs för denna uppgift. Det krävs någon med insyn i den svenska fäktningen.

Personligen skulle jag gärna se Olle Ljungberg, en mycket kompetent människa, på posten. Vad tycker ni?

20 kommentarer:

  1. Varför inte Orvar Jönsson ?


    Ulf

    SvaraRadera
  2. If this leader will be responsible only for all administration .. from my side I DONT SE BETTER for this place THAN OLLE LJUNGBERG.

    If leader should be also coach, I dont hide that Im interested, but in this case I will ask about help from OLLE, ORVAR and MATHIAS.

    Offocurse I know that my candidature will be controverse

    BUT in my opinion highest rank should have ORVAR - BUT IS HE interested??

    I think that we are in good moment to start something good, unfortunatelly there is no one people in sweden who can handle it self.
    We should use a power of "team work"

    SvaraRadera
  3. Först vill jag tacka Thomas för allt arbete han lagt ner på floretten under många år. Han har fungerat som ledare inom floretten under nästan 30 år. Utan Thomas arbete som florettledare och som drivande kraft i Ängby skulle floretten varit betydligt mindre.

    Jag har mycket stor respekt för Orvar Jönsson och skulle gärna se honom som Thomas efterträdare. Han har mycket stor erfarenhet av florett och har stort förtroende hos klubbarna och bland ”förbundsfolket”. Då floretten är starkast i Stockholm och Göteborg ser jag också det som fördel om vi skulle få en florettledare från Skåne.

    Att leda herr- och damfloretten på både junior- och seniorsidan innebär ett stort administrativt arbete. Jag tror därför det skulle vara bra med en biträdande florettledare som kan stötta. Olle Ljungberg tror jag skulle kunna fungera bra i den rollen.

    Frågan är om Orvar och Olle är beredd att ta ”jobbet” med allt arbete som det innebär.

    Jag såg att planeringen för säsongen 07/08 ligger ute på fencing.se. Bra att det blir en poängtävling i Stockholm igen. Med tanke på det antal florettfäktare som Ängby ställer upp med skulle det gärna få vara två poängtävlingar i Stockholm. Kanske skulle Vallentuna och Jakobsberg (med stöd från ÄFK de första åren) kunna arrangera en poängtävling i Stockholmstrakten. Jag skulle också gärna se att GFK arrangerade en poängtävling. Kanske skulle man kunna ha en poängtävling i samband med Jönssons Pokal i Malmö. Stockholm, Malmö och Göteborg har bra kommunikationer och man kan räkna med att arrangörsklubbarna ställer upp med en hel del deltagare. Att ha poängtävlingar i Karlskrona och Helsingborg där hemmaklubben ställde upp med en fäktare förra säsongen (eller har jag fel) känns ganska onödigt. Jag tycker också att tävlingarna i Köpenhamn skulle kunna räknas in i den nationella rankingen.

    Med vänlig hälsning

    Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  4. P.g.a. en smula tidsbrist hinner jag inte med någon längre utläggning, men vill ändå säga att en delad ledning mellan Orvar och Olle verkar känns som en bra lösning.
    I övrigt instämmer jag med vad Lasse skriver ang poängtävlingarna.
    Vill också passa på att tacka Thomas Åkerberg för all tid och energi han lagt ner. Utan familjen Åkerberg som drivande kraft i Ängby kan man nog fråga sig om vi hade haft någon florettfäktning i Sverige alls vid det här laget. Vi har mycket att tacka Thomas, Peter och inte minst Dag Åkerberg för. Detta är sagt med förhoppningen att de fortsätter vara en viktig del av svensk fäktning.

    SvaraRadera
  5. Hallå finns det florettfäktning i Sverige? Jag måste missat det helt :))...

    SvaraRadera
  6. En orsak till att det kommer att vara svårt att få fram en ny florettledare är att uppgiften idag är mycket omfattande. När Thomas började som floretledare fanns det 6 världscupstävlingar för juniorer och seniorer samt JVM och VM. Idag finns det en internationell cirkus även för kadetter. En stor mängd satelittävlingar samt EM på alla nivåer. Det innebär att Sverige har florettfäktare ute och tävlar internationellt nästan varje vecka under säsongerna. Att kombinera florettledarsyslan med arbete och familj är mycket svårt. Allt ska dessutom göras på ideell basis.

    Jag tror förbundet måste tänka om. I framtiden behövs en avlönad florettledare. Jag är dåligt insatt i hur många tjänster förbundet har och hur dessa finansieras. Florettledarrollen är dock en sån central och viktig roll att den bör prioriteras. Självklart skulle man vilja ha en heltidsanställd florettledare, men en deltidsanställd skulle i varje fall vara en början. En florettledaretjänst med en omfattning mellan 0,25-0,5 skulle vara väl använda pengar. En deltidstjänst går ofta mycket bra att kombinera med t.ex. en fäkttränarroll på någon klubb.

    I ett förbund inom en sport som bygger så mycket på ideellt arbete tror jag det generellt är bättre att ha 4-6 deltidstjänster än 2-3 heltidstjänster. Jag har full förståelse för att en förändring tar tid då man inte kan förändra anställningsavtal över en natt. Det krävs också förbundets arbete omorganiseras. Förbundet bör dock snarast fatta ett beslut om att man inom 2-3 år ska omorganiseras så att det skapas ekonomiskt utrymme för att inrätta minst en kvarttjänst som florettledare.

    mvh

    Lasse Peterstrand

    P.S. Tidigare inlägg tyder på att Bamse-tidningen har ett sommaruppehåll. Kan ingen skicka en ask kritor till "anonym". D.S.

    SvaraRadera
  7. Snälla, gör Lasse Peterstrand till svensk florettledare. Det skulle göra slut på alla florettens problem. Och floretten.

    Ulf

    SvaraRadera
  8. ulf,
    varför skulle Peterstrand döda floretten?

    Eric

    SvaraRadera
  9. Hej Ulf! (Vilken Ulf är du förresten?)

    Vad i mina förslag är det som dödar floretten?
    - att göra Orvar och Olle till florettledning
    - att SvFF ska försöka skapa en deltidstjänst som florettledare?
    - att lägga florettävlingar där det finns florettfäktare som deltar på tävlingar?
    - att lägga in tävlingar i Köpenhamn i den nationella rankingen?

    Jag vet att jag frekvent slänger in många förslag på bloggen. Vissa förslag är inte genomtänkta, andra kanske bygger på okunskap, men förhoppningsvis finns det något förslag som kan kategoriseras som seriöst, konstruktivt eller utvecklande. Jag tror inte att mina åsikter eller ideer utgör någon "sanning". Tanken med bloggen (tror jag) är att man ska kunna diskutera idéer på ett seriöst sätt. Om du inte gillar minna idéer är det helt ok att dissa dem, men kritisera då mina idéer (och ännu hellre kom med egna idéer och synpunkter) och inte mig som person.

    ...och jag har inga tankar på att bli ny florettledare.

    mvh

    Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  10. lasse många av dina förslag är bra, till exempel det om resursfördelningen som du skrev för ett bra tag sen, det va jävligt bra. skulle va kul o veta vilken ulf vi har att göra med?:)

    ta ingen skit lasse:)

    SvaraRadera
  11. "Stockholm, Malmö och Göteborg har bra kommunikationer
    och man kan räkna med att arrangörsklubbarna ställer upp
    med en hel del deltagare. Att ha poängtävlingar i
    Karlskrona och Helsingborg där hemmaklubben ställde
    upp med en fäktare förra säsongen (eller har jag fel)
    känns ganska onödigt."

    Denna destruktiva idé för osökt tanken till de absolut
    sista åren på 50-talet, då jag började fäkta i
    Olofströms FF.
    På den tiden skulle allt som hade med fäktning att göra
    absolut försiggå i Stockholm, Malmö eller Göteborg.
    Klubbarna ute i landsorten behandlades med suverän
    nonchalans.
    Men Olofström, Karlskrona, Trollhättan, Kalmar, Ystad
    och Ljungby ville annorlunda. Dessa klubbars verksamhet
    satte verklig sprätt på svensk fäktverksamhet och vi
    upplevde en period då svensk fäktning formligen kryllade
    av fäktjuniorer. Det numera saligen avsomnade Skol-SM
    var en riktig mastodonttävling och var mycket svårare
    att vinna än JSM var.

    Att nu plocka bort florettävlingar från landsorten och
    in i storstäderna igen skulle bara ytterligare öka den
    inavel junior- och seniorfloretten dras med idag.

    Här yppas nu ett jättetillfälle att verkligen kunna
    påverka saker och ting, att göra lite verkstad av allt
    detta tyckande, alla dessa idéer och kritik.

    Ta chansen - kandidera till posten som florettledare!

    Hälsningar,
    Björn Lindholm

    SvaraRadera
  12. Bra Björn!

    Nu diskuterar vi sakfrågor.

    Jag är mycket positiv till fäktning på mindre orter (själv bor jag på Gotland). Självklart vill jag även se poängtävlingar på mindre orter.

    ...men

    Förra säsongen genomfördes 3 svenska poängtävlingar för senior förutsom SM. Jag tycker antalet tävlingar är på tok för få, men framför allt tycker jag arrangörsklubbarna har för få deltagare. Statistiken från förra säsongen är ingen munter läsning.

    Karlskrona - 15 deltagare varav 1 från Karlskrona
    Kalmar - 21 deltagare varav 3 från Kalmar
    Helsingborg - 13 deltagare varav 1 från arrangörsklubben

    Seniorlistan består av 41 personer. Av dessa kommer 16 från ängby och 5 från GFK trotts att dessa klubbar inte har någon ”hemmatävling”. Jag tror helt enkelt att vi skulle få betydligt större tävlingar om de genomfördes där det finns många florettfäktare. Om jag ska ställa upp i en poängtävling nästa säsong (vilket jag hoppas göra) så åker jag hellre till Stockholm på en tävling med 35 deltagare än till Helsingborg med 13 deltagare. Det handlar inte om att jag gillar Stockholm (jag har flyttat från denna avskumens stad =;) ) utan att det mesta blir roligare ju fler man är.

    Helsingborg och Karlskrona har (vad jag fattat det) arrangerat poängtävlingar för floretseniorer i flera år. Det är bra att de ställt upp och gjort det (det är mycket arbete med att arrangera tävlingar), men jag ser inte hur det har utvecklat floretten på mindre orter. Tvärt om tror jag att fäktare från mindre orter hellre åker på stora tävlingar i storstäder än mindre tävlingar på mindre orter.

    Men jag ska be om ursäkt för att använt uttrycket ”onödigt”, det var dumt och slarvigt av mig. Tanken var inte att klanska på Champman och Aramis (båda mycket bra klubbar med bra verksamhet) utan att föra fram en åsikt om hur vi kan få större florettävlingar. Tävlingarna i Karlskrona och Helsingborg får mycket gärna vara kvar, men jag tycker arrangörsklubbarna får lägga ner lite mer arbete på att få fler deltagare. Samtidigt vill jag uppmana GFK och MF19 att arrangera en poängtävling för seniorer.

    Mitt förslag med tävling i Malmö bygger (förutom att de flesta kan åka dit snabbt och billigt) på att jag tror att man då kan få över lite danskar (har för mig att Malmö har lyckats få över en hel del utländska fäktare till Jönssons Pokal).

    Jag tycker det är tråkigt att du tolkar mitt ”tyckande, alla dessa idéer och kritik” som något negativt som skadar floretten. Jag är av åsikten att förslag och idéer (jag tycker inte jag har fört fram speciellt mycket kritik på bloggen) är något positivt. Jag skulle gärna se fler idéer och förslag på bloggen. Det skulle t.ex. vara intressant att få höra dina förslag för hur vi kan få större floretttävlingar i Sverige, eller tycker du det är bra som det är nu?

    Själv anser jag att deltagarantalet på poängtävlingar är en viktig fråga då ett ökat antal deltagare kan vara starten på en positiv spiral, samtidigt som det omvända riskerar att bli starten på en negativ spiral (vem vill fäkta florett om vi har poängtävlingar med 7 deltagare?).

    mvh

    Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  13. LP! Du ska få ett snabbt svar:

    Att du tolkar "allt detta tyckande, alla dessa idéer och
    kritik" negativt får stå för dig, du vet bäst själv hur du känner.
    Faktum är att det finns oändligt många som tycker och tänker inom svensk fäktning men det är banne mig inte många som gör något åt saken. Mycket snack och lite
    verkstad, alltså.
    Alla dessa åsikter och idéer borde nu orsaka rusning efter rollen som florettledare.

    Har man som florettfäktare råd att undvara poäng bara för att tävlingen går på en mindre ort -
    ja, då bör man nog se över poäng-systemet så att alla del-tävlingarna blir lika viktiga. Möjligen gör man systemet en björntjänst genom att klassa
    inhemska tävlingar lågt och låta fäktarna ha råd att vara nonchalanta.

    Alla klubbar har sina ups and downs vad gäller medlemsantal, eller aktiva florettfäktare med för den delen.
    Är det då en god ide att skippa floretttävlingar ute i landsorten så att dessa klubbar lägger
    floretten helt och hållet på hyllan?
    Jag kan tala om för dig att detta är ett nära förestående faktum på flera håll. Och vad tjänar svensk florett på det?
    Vad som behövs är en fast ledar-
    hand som skapar lite disciplin i systemet.

    Det är sedan inte mitt gebit att vara idékläckare för tävlings-arrangemang - jag har fullt sjå med domarbiten även om det inte har hunnit synas så mycket ännu. Men det är på gång.

    Hälsningar,

    Björn

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Faar passa paa att tacka Aakerberg för tiden som varit... Utan dig (er!) saa skulle det varit än sämre...

    Men dags att blicka framaat:
    Blir lite orolig om det blir som Björn hoppas, massor med folk som vill bli florettledare... Isf har man inte insett hur otroligt mycket jobb och ansvar som kommer med detta! Det är inte gjort i en handvändning, inte avklarat paa en eftermiddag i veckan...

    Tänk efter istället, rannsaka er själva, se vad ni vill att en florettledare skall aastadkomma!
    Listan som finns paa fencing.se ger en fingervisning om vad som krävs...
    Skulle du vilja göra detta? Isf, sök, om inte, lägg gärna förslag!

    Jag hade gärna dragit mitt straa till stacken och gjort detta, men jag inser mina begränsningar vad gäller tid... Sedan vet jag hur illa det var när Milchakov var ledare pga den geografiska biten, och han satt "bara" i Östersund...

    Men, vad jag vill säga med allt detta är att jag hoppas att Olle Ljungberg har tid för detta (för kunskap, engagemang och drivning har han...)
    Men jag tror han behöver hjälp med "fäktbiten" (tävlingsplanering mm), och där tror jag att det finns mer personer som kan hjälpa till..

    Förslag:
    Olle Ljungberg som florettleadre, i team med Orvar J, Mattias M, Stefan Nicolaidis och jag själv.

    Jag är saa fräck att jag föreslaar mig själv till detta, med motiveringen gammal i gamet med maanga kontakter, samt att jag bor där jag gör = massiva möjligheter som ledare och domare paa internationella tävlingar...

    Hörs!

    SvaraRadera
  15. ja, med tanke på det hästjobb det innebär att vara florettledare, och att d ska göras på fritiden, så borde väl posten som martin säger delas upp på flera personer.

    kanske framförallt eftersom det är dels administrativt kunnande (som vissa personer e bäst på) och fäktmässigt kunnande (som andra är bäst på) så är det väl bäst med personer som specialiserar sig på sin ide.

    SvaraRadera
  16. Nu tänker jag sticka ut hakan lite här, trots att jag inte känner mig särskilt involverad i florettproblemen, men som en fortsättning på diskussionen med LP.

    För det första tycker jag inte att det är någon god idé att sprida ansvaret på så många personer som MM föreslår. Det blir alldeles för många som ska tycka och tänka. Redan tidigare var det alldeles för mycket inhämtande av vad fäktarna tyckte om ditten och datten. Det bör läggas upp en glasklar strategi och ett glasklart uttagningssystem och sedan följer man det till punkt o pricka.

    För det andra låter det som om det skulle vara ett väldigt betungande arbete att vara florettledare och att det skulle kräva någon sorts deltidsanställning. Med ögon som är något mindre än parerplåten på en florett ser man direkt att detta måste vara kraftigt överdrivet. Vi är många som jobbar precis lika mycket och det funkar utmärkt på fritiden - åtminstone om man inte behöver lägga sina kvällar på träning, vilket naturligtvis inte lämnar så mycket tid över. I vilket fall som helst så bör inte aktiva fäktare ingå i ledningen.

    För det tredje så vill jag meddela MM att jag inte "önskade" någonting, jag bara skrev hur det borde se ut med tanke på diskussionen.

    Så - smäll nu på innan jag drar in hakan igen! =) Här behövs lite debatt!

    Hälsningar,

    Börn

    SvaraRadera
  17. "Hoppades" skulle det så klart vara!

    /Björn

    SvaraRadera
  18. Jag håller med Björn om att det inte ska vara en massa personer som delar ansvaret. Det ska vara en florettledare som har det totala ansvaret. Sedan kan denne person ta hjälp i arbete av andra. När jag var biträdande herrflorettledare tog jag hand om juniorverksamheten så att Thomas kunde koncentrera sig på seniorerna. Men det är upp till den tillträdande florettledaren att bygga sin organisation.

    Jag hålle inte med Björn då han tror att detta inte är en speciellt betungande uppgift. Den internationella tävlingsverksamheten är omfattande idag och kräver en hel del administration. Då de ekonomiska resurserna är små måste man trolla mycket med knänan - det går men tar en massa tid (t.ex. då det handlar om att skapa ett läger med 0-budget).

    mvh

    Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  19. jag vill nog ändå hålla fast vid att fler personer borde dela på ansvaret, men björn har kanske en poäng i att aktiva fäktare in bör ingå i den ledningen eftersom dom har tilräckligt med den träning dom har, och dessutom är dom ju själva aktuella när det ska göras laguttagningar?

    men med en organisation med fler personer får man ju en diskussion, vilket ofta leder till att man får ut det bästa av olika förslag.

    men framförallt tror ja man behöver minst två personer eftersom det behövs en som enbart sköter det administrativa (t ex olle) och en som sköter det fäktmässiga (t ex orvar). det är ju otroligt viktigt att planering kommer ut i tid, att man kan hitta bra o billiga reselösningar och att anmälningar sköts felfritt. ingenting av detta fungerade ju problemfritt under förra säsongen?

    SvaraRadera
  20. -> Björn:
    Hakan fortfarande ute, trots att jag inte har skrivit på ett tag? ;o)

    Nej, allvarligt, jag är av den bestämda åsikten att huvudansvaret bör ligga på 1 person, men att denna bör ta hjälp av ett fördefinierat team. Det var så jag menade, även om det var lite oklart.
    För precis som Pleijel säger, så skaper en diskussion ett bra underlag, samt att fler personer (1 reseansvarig, 1 lägeransvarig eller hur man nu vill göra) avlaster den som är officiellt ansvarig...

    Så tillbaka till
    -> Björn:
    Jag håller inte med om att det är gjort i en handvändning. Det är det som iaf jag vill se en ändring på, att man får ett mer organiserat team, som jobbar mer för oss. För precis som Lasse P säger kräver nog dagens allt mer internationella omgivning allt mer...

    SvaraRadera