2007-07-07

Knepiga kvalregler

OS Damvärjan har inte någon lagtävling i OS. Det medför att man heller inte kan kvala in till tävlingen via lag. Det finns 24 platser, och man använder sig av världsrankingen. Om man adderar de 52 poäng som Emma knep under EM till hennes tidigare 8, utan att ta någon som helst hänsyn till hur konkurrenters poäng förändras av samma tävling - hamnar Emma på 37:e plats med 60 poäng.

Det fina med kråksången är att varje nation endast får ha med 2 fäktare. Detta gör att man räknat på detta sättet flyttar upp Emma till första fäktare utanför de 24 som får åka. Därtill skall läggas att hon har en hel VC-säsong framför sig, där hon inte har några enskilda poängskördar att tappa. Hon kan egentligen bara plocka poäng. Och frågan är om det verkigen kommer behövas så väldigt mycket mer poäng. I dagsläget hade hon vrit bland de 24 om hon ställt upp på samtliga tävlingar och slutat bland de 64 vid varje tillfälle.

Dock hör till saken att jag inte är 100% säker på att samtliga 24 platser fördelas enligt detta system. En viss kvotering per världsdel kan förekomma. Jag tror att man allafall förut hållit en del platser fria, och hållt tävlingar där ettan och eventuellt även tvåan kvalificerat sig. Det ryktas också om att det eventuellt kan bli aktuellt med wild cards för att minska chansen att någon med medaljchans inte kvalificerar sig. Då borde man väl ligga hyfsat till för ett sådant som total dominant på juniorsidan när man dessutom innehar ett EM-silver.

Slutsatsen blir således att det inte alls är omöjligt med allafall en svensk fäktare till Peking 2008.

5 kommentarer:

  1. Redan när Emma kom till vår fäktskola i Kungsbacka år 2000 var hennes kommentar: Jag vill bli OS-medaljör i fäktning, kan man det även om man ramlat av en häst och skadat högerarmen? Javisst, man kan fäktas med vänsterarmen också var Johans svar, det gör nästan hälften av alla medaljörer!
    Och f-n trot men jag har svårt idag att se varför hon INTE skulle lyckas med detta!
    Grattis Emma till alla framgångarna!
    Roger Skårbratt KF99

    SvaraRadera
  2. Vad gäller för att kvala in som lag (herrvärja och herrflorett)?

    Lasse P.

    SvaraRadera
  3. Henrik

    Det hade varit enkelt om det hade varit en rak 24 efter världsrankingen men det är värre än så.
    Jag tror att det enl nedan
    Plats 1-8 på världsrankingen går vidare. Nästa 8 går enl rankingen också men där har kontinenterna givna platser o Europa har 3.
    De sista 8 går enl avgörande tävlingar per kontinent under maj-juni 2008 där varje kontinent har givna platser Europa återigen 3.
    Utöver detta gäller 2 fäktare per nation. Så har jag fattat det hela.

    Lasse S

    SvaraRadera
  4. Det är ingen lagtävling för Herrfloretten heller nästa os. Så samma regler borde gälla för oss som för värjtjejerna...

    /Mattias M

    SvaraRadera
  5. vet nån om thomas åkerberg blev avsatt eller självmant vill avgå som florettledare?

    /MM-Jr

    SvaraRadera