2007-06-04

Allmänt

RESULTAT Under sommaren kommer bloggen att hålla sin vanliga låga sommarprofil, helt enkelt pga tidsbrist. De flesta resultaten täcks nu mera av fencing.se - något det inte gjorde när bloggen startades.

Anmärkningsvärt är att Martin Roth Kronwall knep 2 VC-poäng i Montreal. Det anmärkningsvärda i detta är inte bedriften, utan att han åkte ut mot Andrea Cassara. Cassara har slagit ut både Makropoulos och Magnusson jr ur de senare mästerskapen. Nu avverkade han alltså Roth. Undrar vad svenskdödare heter på italienska. Don Svedese kanske...

32 kommentarer:

  1. Italienarna är i dagens läge överlägset bäst på florett.

    Är det då så konstigt att Cassara har slagit ut alla svenskar han mött under hela sin aktiva tid?

    Han har troligen aldrig blivit besegrad av en dansk, norsk, isländare eller finne. I en direktutslagning.

    Han kallas snarare Don internationalle florettista ala Italiano!

    SvaraRadera
  2. normännen och isländarna har ju inte några floretister heller.

    SvaraRadera
  3. Nåväl, nåväl. Nu skall vi inte ödmjuka oss alltför mycket. Visst är Cassara en alldeles utomordentligt duktig fäktare, men han är knappast oslagbar. Skall inte påstå att jag var nära att vinna, det vore nog en lögn att påstå något sådant, men jag vill nog hävda att det med ytterligare träning och tävlingsrutin skall gå att plocka en hel del till på denna fäktare och andra också för den delen. Jag hade god hjälp av Alexander Jörgensen från Danmark som gav väldigt god coachning under matchen. Tack vare hans tips ledde jag faktiskt med 4-3. Tyvärr blev det alltför svårt för mig att omsätta hans vidare uppmaningar under återstoden av matchen. Detta beror mycket på orutin och är något jag kommer att träna på under resten av sommaren och hösten.
    Får jag en ny chans nästa säsong skall matchen bli betydligt jämnare hela vägen.
    Skall skriva en fylligare sammanfattning under kvällen och skickar den till Webmaster så snart om möjligt. Hoppas att alla mår fint.
    HA det. /MRK

    SvaraRadera
  4. Den dagen du eller för den delen någon annan svensk florett fäktare besegrar Cassara (15 stötar) så ska jag skriva ett 20 sidigt hyllningstal om den personen.

    Kommer ej att hända, sorry!


    Gäller ej veteran och oldboys tävlingar.

    SvaraRadera
  5. Sjukt onödigt att sända in en sådan kommentar. Håll sådana negativa och destruktiva tankar för dig själv vettja./simon

    SvaraRadera
  6. Haha.. Jag bara skrattar och skakar paa huvudet..;o)
    Särskilt med den lilla "helgarderingen" med veteran/oldboys tjofräset...

    Jösses amalia...
    (För övrigt kan ju meddelas att du Anonym kan fraaga en viss Hr Salvatore Sanzo (flerfaldig världsmästare, totalvärldscupsvinnare mm...) om en förlust i JVM 1993 mot en viss Hr Roth...)
    Saa haall saana kommentarer för dig själv...

    Faen vad trött jag blir...

    SvaraRadera
  7. För övrigt förbannat bra initiativ:
    http://www.fencing.se/svff-sjukgymnast/

    Riktigt bra... Som gammal och sned med otaliga skavanker kan jag bara uppmuntra ungdomarna idag att faktiskt läsa detta och ta det paa allvar... Det lönar sig, tro mig...

    SvaraRadera
  8. Hej igen.
    Är inte det minsta upprörd eller stött. Visst kan man tycka att anonyms kommentar är författad i en rätt tråkig ton - och det kanske är en smula onödigt. Men jag kan knappast se det som annat en en rätt rolig utmaning. Jag är ju fortfarande under "ombyggnad" och restaurering, men har ju tänkt att tävla rätt flitigt nästa säsong, vi får väl se om möjligheten att möta herr Cassara dyker upp då.
    Den stora frågan rör väl hur vi är försäkrade om det där 20-sidiga hylningstalets författande eftersom vi ännu inte blivit bevärdigade anonyms identitet.

    SvaraRadera
  9. Hej Anonym,

    Gälder löftet om hyllningsbrev ogsaa for danske fägtere?

    SvaraRadera
  10. Min tanke med att det var upseendeväckande var kanske snarare att samtliga tre svenskar fått möta samma fäktare i direkten...

    SvaraRadera
  11. Nåväl. Nu var det ju inte VM den här gången, Henrik.
    Men vi får väl se hur det går nästa gång som sagt.

    SvaraRadera
  12. jaja Martin. Kom hem så jag har någon att träna mot istället :-)´

    /WebmASTER

    SvaraRadera
  13. Se paa den.. Vi sprider oss utanför landets gränser...;o)

    Kör haart i Havanna och Venezuela, Alexander!

    SvaraRadera
  14. Hej,


    Det jag skrev var menat som en provokation som ska leda till att ni ser det som en utmaning och börjar träna lika mycket eller mer en italienarna. Ej illa menat!

    Jag och många andra skulle bli riktigt glada om ni lyckades besegra ITA/FRA/GER/HUN fäktarna.

    Men jag tror inte att ni tränar ens hälften vad de gör.

    Men men.... Inga men! Utan 25 timmar/vecka (prat etc ej medräknat)så kommer ni kanske att lyckas.

    Och då ska jag med glädje skriva en hyllning :-)

    Som det framgår av texten så tränarn ni inte nu? När du vilar så tränar din fiende.

    Nej! Det gäller ej danska fäktare. Då jag inte vet vad ni gör eller inte gör.

    SvaraRadera
  15. Hmm.. Intressant inlägg...
    Jo, hade jag kunnat livnära mig paa min sport, haft den medicinska uppbackning de har, den tränarstab mm saa hade jag gladeligen tränat sjukt mycket.

    Men, du glömmer en liten, liten detalj:
    Monetas...

    Inget jobb = inga pengar = inga resor = inga tävlingar...
    Förbannat enkel ekvation.

    Försök du jobba 50 timmar i veckan och träna 25 (minst), samtidigt som du aaker paa tävlingar i laangtbortistan för alla dina semesterdagar... Jo, just det, samt försörja din tränare, för det maaste man ha en bra en, eller hur?
    Berätta gärna för mig hur du tänkt lösa det...
    För daa skall jag, citat:
    "...med glädje skriva en hyllning :-)"

    Desto roligare daa när man läser att Martin R-K trots allt känner visst hopp inför framtiden, och när man ser Andy, Filip, Dr.P, Ljungbergarna, Carin och alla andra unga slaa de stora drakarna paa fingrarna!
    Kör haart!

    SvaraRadera
  16. kan inte den anonyme skriva sitt namn, skulle bara va kul o se vem som skrev det, eller måste man vänta tills nån slår cassara så man får hyllningstalet? du kanske inte vågar stå för det du srkev?

    SvaraRadera
  17. Lönlöst, Pleijel... Provocera hjälper inte...

    Det är naagon liten snubbe naagonstans som tycker att livets bästa är att anonymt spy galla paa andra...

    Tyvärr kommer alltid saadana typer att finnas...

    SvaraRadera
  18. Vist, jag pratar om fäktare vars jobb det är att träna. Och klart att det inte är så lätt att träna lika mycket som italienska fäktare. Men (detta är det ni måste förstå) P.Vanky och E Johansson har lyckats med detta.

    PO Danielsson vet hur man planerar tid, jobb, träning familj etc i kombination med mycket träning.

    För det går att göra. Kräver bara att man först offrar och sedan får SOK medel (resultat).

    Kontakta Peter V, Erik J, PO Danielsson, M Brandt, Dingel R eller junior värj tjejerna så kan de hjälpa er. Detta är inget skämt eller provokation!

    SvaraRadera
  19. hmmm...samma gamla visa!

    varenda florettfäktare i sverige har hört det där. Det är lätt för de som redan har en struktur runt omkring som fungerar.

    Vi saknar inte resultat. Om vi räknar från 1994 till 2002..det är 8 år så florett herrar juniorer kommit in bland de 16 bäst på JVM 4 ggr. Det är inte så illa. vad hände med det? Inget!! vi presterade och vi fick ingenting. Varför? för floretten inte är viktig. Vad hade hänt om en värj tjej hade kommit in bland de 16 på jvm i år? Hon hade fått SOK pnegar lr hur? Istället har det på senare tid blivit ännu sämre förutsättningar för svensk florettfäktning. Gradvis har man brytit ner oss. Vi hade världsledande fäktare i början på 90-talet. Efter det har man systematiskt sett till att floretten inte bara får mindre pengar utan också sett till att vår motivation och ork att hålla på har brytits ner.

    Jag skall berätta en historia ur verkligheten jag kan inte alla detaljer men ni kommer förstå budskapet:
    Någon gång på 90-talet gjorde man en os satsning. Man såg till att åka ner till frankrike o mötte det franska landslaget och slog dem i lag 1 av 4 möten lr nåt sånt. De gick till sok o fick pengar. På den tiden tilldelade sok pengar i en klump som skulle fördelas jämnt mellan alla som hade klarat gränsen. Kruxet var att det spelade ingen roll hur många lag som kvalade summan var densamma. Värjan blev tjuriga. Tidigare samma vår hade ett beslut tagits i landslagsledningen om vilka lag som skulle få representera sverige på vm kommande höst. Floretten var ett av lagen. Glada i hågen åkte florettlaget till frankrike på träningsläger inför vm. DÄR under laddningen inför vm får de reda på att en av de sittande i landslagsledningen hade uteslutits/röstats ut jag vet inte hur de fixade men det gjorde. Vidare hade de gjort en ny omröstning och plötsligt fick inte florettlaget åka på vm längre. Behöver jag säga att SOK inte betalar ut några pengar till ett lag som inte ens kvalar in till vm???

    Kan du (anonym) förklara för mig vad det ger för signaler???

    Vet du vad resutatet blev?
    Thomas Åkerberg som gick till sok o undrade om det fick funka så här? Men sok får inte lägga sig i de interna affärerna. Så resultatet blev att TÅ blev avsatt som florettledare och anledningen till att han fått tillbaka posten är att han lovat att aldrig ha nåt mer me sok o göra.

    En annan rolig historia är när Martin Roth kom hem från JVM där han kom 5:a bland juniorerna fast han var kadett. Då fanns det en fäkttidning som kom ut ett antal ggr per år från förbundet. I en artikel i numret efter JVM stod det om jennie lönnbro och att hon gjorde bästa svenska resultatet… Hon kom 7:a.

    Det finns fler historier om nån e intresserad.


    Jag skall förklara hur finurligt det fungerar nuförtiden.
    För att vi skall få pengar krävs det resultat. Och för resultat krävs det pengar.
    Och nu menar jag främst inte personliga ekonomiska medel. Först o främst behövs det pengar till en fungerande struktur här på hemmaplan.

    Poängen är att man blir inte direkt sugen på att lägga ner 25h (sj tränar jag ca 20 h i veckan)i veckan plus pengar o resetid i mängder när det inte leder någonvart....

    En sista fråga…
    Om andreas nicolaidis hade fäktat värja och gjort samma resultat som han gjort på floretten.
    Hur många tror att han hade varit med i SOKs talanggrupp?

    SvaraRadera
  20. Jaja...und so weiter. Det känns som att vi har hört den här visan ett par gånger förut, inte sant.
    Och Mattias, jag håller med dig. Men jag tänkte försöka anta Anonyms "utmaning".
    Vad gäller min träningsdos ligger den just nu i runda slängar på de 25 timmar han/hon förespråkar. Jag löp/konditionstränar ca 5 timmar, fäktar/lektionerar i dryga 12, simmar i 1,5 och styrketränar och kör benarbete i ca 5. Det blir inte riktigt 25 timmar totalt, men, precis som Magusson påpekar får jag inga ekonomiska medel utifrån och behöver arbeta ihop cash för tillvaron.
    Min ambition var inför denna "come-back-säsong" att köra 4 st. VC-tävlingar för att se vad i min fäktning som behöver slipas på och vad som är bra. Tanken var också att jag inför nästa säsong skulle samla ihop ett par VC-poäng för att ha ett bättre utgångsläge. Hittills har jag gjort tre tävlingar; Köpenhamn, Espinho och Montreal. Hittills har jag gjort två 64-tablåer, jag medger att det var en fadäs och en underprestation att inte klara en 64:a i Espinho, men säsongen var också tänkt som en slags träning. Nästa vecka åker jag till Venezuela för att göra en sista VC för året, vi får se hur det går där. Min tanke, som redan är i görande, är att utifrån årets erfarenheter tillsammans med ett par kunniga fäktare och tränare lägga upp ett träningsprogram för hösten och att från januari till juni -08 åka till så många VC-tävlingar jag överhuvudtaget har råd med. Med lånade och ihopsparade pengar ser det i dagsläget ut som att jag skule kunna fixa de sju europeiska tävlingarna plus Montreal, Cuba och Venezuela. Jag tänker försöka åka till de tre tävlingarna i Asien och den i Kairo också, men det beror som sagt på hur pengarna trillar in. Om det under säsongen -08 känns som att det börjar lossna kommer jag att göra en likadan satsning året efter och det långsiktiga målet är OS i London 2012. Men allt detta kommer att göras steg för steg och något London-OS är inte aktuellt vare sig idag eller imorgon.
    Under resten av sommaren, d.v.s. efter Venezuela den 15-16/6 kommer jag att träna här i USA tillsammans med en mycket kompetent fäktmästare i Amarillo. När jag kommer tillbaka till Göteborg i september någon gång kommer jag ha en färdig träningsplanering och kommer så ofta som möjligt att åka ner till Köpenhamn för att träna med Alexander Jörgensen och hans fäktmästare Andreij Klyushin i Hellerup FK.
    För att fatta det kort; Jag tycker 'Anonym' kommer med en rätt rolig utmaning. Vi spelar visserligen inte på samma villkor som italienska florettfäktare, eller polska, eller tyska, eller franska....., men tro inte att ambitionen saknas, eller seriositeten.
    Som ett liten lustifikation kan väl sägas att jag tränade tillsammans med det polska laget i Montreal i förrgår. Väldigt roligt. Träning som sagt, men jag slog faktiskt Glonek och fäktade 14-15 mot Zavada.
    Allt detta sagt - det hade varit både mycket roligare och lättare om det fanns en tydlig belöningsplan och/eller ekonomisk uppbackning från förbundet. För att bli bra internationellt måsta man vara internationell, för att vara internationell krävs cash, så enkelt är det. Jag kommer att ha råd med nästa års satsning (nästan), men sedan är mina pengar slut. OM det nu skulle gå godkänt bra, har jag då kastat pengar i sjön eller kan jag vänta mig någon uppbackning?
    Nu skall jag ut och löpträna.
    Avslutningsvis vill jag säga att jag inte tar 'Anonyms' utmaning/kommentar som en pik, utan som en uppmaning. Det enda jag vänder mig emot är anomymiteten, men det är en annan diskusson.
    Ha det. /m.

    SvaraRadera
  21. Och, jo....nu har jag ju introducerat Alex Jörgensen för bloggen, så nu kanske vi får lite danska skallar också. Skitkul, eller hur?!
    /m.

    SvaraRadera
  22. Måste medge att Martins satsning i sig är värd en hyllningsartikel...

    Alla som tror att "anonym" kommer att skriva en hyllningsartikel när resultatet nås räcker upp en hand... ...nä trodde väl inte det.

    "Anonym" är troligen en misslyckad fäktare som inte vet speciellt mycket om internationell fäktning och med säkerhet inte tränar några 25 timmar själv. Lägg inte ner någon energi på honom (eller henne).

    Istället för att lägga ner tid på anonyma debattörer finns det viktigare saker att diskutera.
    - Hur får vi fler fäktare och klubbar i Sverige?
    - Hur får vi bort tjafset mellan olika vapen?

    Jag ska inte komma dragande med mitt gamla förslag med SOK-, A- och B-kandidater (oohps.. nu gjorde jag det ändå).

    By the way... hur många fäktare har vi idag i Sverige som tränar 25 timmar/vecka?

    Lasse P.

    SvaraRadera
  23. Kul att läsa Martin Roth Kronwalls kommentarer! Precis så ska man ta den typen av uttalanden. Offerrollen hjälper ingen, även om den är välförtjänt. Jag ser fram emot att följa R-K:s satsning. Lycka till!

    PS. Kolla in vår tävling i Visby i sommar. Värja och florett, alla åldrar:

    http://www.gotlandsfk.se/pdf/inbjudgot.pdf

    SvaraRadera
  24. Vart tog debatten om fäktgymnasiet vägen?
    Jag måste ha missat något?

    SvaraRadera
  25. Deltag gärna i debatten om Fäktgymnasiet på fencing.se.

    SvaraRadera
  26. Deltar på båda!
    Det är väl okey!
    Du är också mycket välkommen!!

    SvaraRadera
  27. he, Mathias and Martin said almost everything.

    i can say that actuall junior group in foil (ca. 15 fencers) have big potential and big chances (theoretical) for good resultat!

    BUT
    - there is no support for foil
    - there is no national coach who is responsible for planning etc
    - ther is no good information system (which competition, who, how)
    - there is no good work in club (my opinion!)
    - there is no good samarbete on national level

    how many coaches work with foil regular?

    offcourse there are atleast juniors who practice 20-25h/vecka

    andreas N and Filip H
    thoose two are motivated, determinated and sacriface all for fencing.

    BUT what they can get?
    even if they afford rules for JVM.. they need to pay 50%
    even when 2foil fencers is already there.. there is no 3rd to team...


    and most important different:
    - if you ask minuto, cassara, lepehaux, glonek, mocek.. what they do in live they will answer you:

    IM fencer, I do only this as a 90% of my time, they studies etc. but fencing is work that they get money, support and everything what they need to dont care about something.. just practice...

    I know by my self how easy is to practice 8times per week (only fencing) and some gym, swim etc when everything work for you, you have only plan of practices and competitions.. when is time you get money, equipment, camp, etc. you or your parents dont care about it.. klub, federation fix everything.

    SvaraRadera
  28. Det Martin R-K delger oss ovan är bland det härligaste jag läst på länge! Vi behöver fler fanatiker som tycker att varje timme utanför fäkthallen är bortkastad.
    Frågar ni mig är Martin R-K är av de största talangerna (ja, han fattar det säkert inte själv...) vi haft, och bara att han vågar ta OS-ordet i sin mun är ascoolt och värd all respekt.
    Jag vet att mitt mentala stöd inte ger många kronor att resa och träna för, men vinner jag på min stående Lotto-rad vet jag vart jag ska skicka en del av pengarna!

    /Max

    SvaraRadera
  29. Jag har lite dålig koll på hur förbundets stöd ser ut till fäktare.

    Om Martin R-K kör sitt ambitiösa program och samlar ihop t.ex. 10 poäng nästa säsong, vilket stöd kan han räkna från förbundet? Finns det en prestationspott från florettledningen? (hur mycket pengar har floretten nästa säsong?), Kan han få pengar från talangpotten?

    När jag ändå är inne i frågande. Vilka fäktare ska åka till EM i sommar?

    mvh

    Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  30. Man får tacka för uppmuntrande ord! Trevligt. Jag antar att jag har att hoppas på Max Hellströms lottorad, hehe.
    Vi får väl se hur det löser sig nästa år, men det är en satsning jag känner att jag vill göra - sedan får det bära eller brista. I värsta fall är det något kul att ha i bagaget.
    Vad gäller prestationsersättning vet vet jag att t.ex. Alex Jörgensen får en viss summa pengar av det danska förbundet för varje gång han tar sig in bland top-64, respektive top-32 o.s.v. Det är alltså en fast summa pengar han vet att han kan räkna med utifrån sina prestationer. Ett sådant system är rätt vettigt, även om det naturligtvis är svårt att planera en säsong baserat på en budget som man faktiskt inte vet om man i slutändan "får/har". Å andra sidan är väl den typen av ersättning att betrakta som en slags bonus och uppmuntran och inte som ett sätt att "försörja" fäktare i vanlig mening.
    Jag undersöker just nu möjligheter att få en viss sponsring, men det är ju inte alldeles lätt som alla redan vet.

    SvaraRadera
  31. Som en liten "ad hoc"; Jag tror att det är något i stil med 4000 danska kronor som Jörgensen får för en placering bland top-64. Det motsvarar väl ca 4700 SEK och den summan var ungefär vad min resa till och vistelse i Montreal kostade förra veckan. Då resta jag inte från Europa, då hade det varit dyrare.

    SvaraRadera
  32. Hur är talangpotten utformad? Hur stor är den? Delas den ut till fäktare som landslagsledningen tycker visat "framfötterna"? Annars skulle det vara enkelt att plocka fram ett stimulansstöd likt det danska som skulle motivera (och möjliggöra) elitsatsningar för fäktare på alla vapen som står utanför andra stöd från SOK och förbundet. Det skulle inte kosta förbundet speciellt mycket.

    mvh

    Lasse P.

    SvaraRadera