2007-04-05

Student-SM i fäktning

STUDENT-SM Av någon konstig anledning är svensk studentidrott väldigt underdimensionerad. Det är inte ofta vi har toppidrottare med på Universiaden, där de flesta tävlingar består av yppersta världseliten. Trots detta har vi ett av de högsta procentantalen vad gäller högskola/universitetsstudier i hela världen. Frågan är om majoriteten av de svenska studenterna känner till vad Universiaden är?

Vi har även ett student-SM. Förra året var det premiär, men i år vill man boosta upp tävlingen genom att köra den samtidigt som SM. Anledningen är enkel. Man tror sig, och kommer förmodligen att få betydligt fler deltagare. Detta medför dock en del problem. Student-SM i fäktning som man kallar sig, har bara värjklasser. Dessa fäktas samtidigt som riktiga SM i florett och sabel. Visst är detta ännu en droppe i den gnällbägare som vi florettfäktare ofta brukar uppfatta som överfull. Men, i ärlighetens namn så finns det väl knappast intresse nog för att få ihop en klass? Det är inte många aktiva seniorer i Sverige, och betydligt mindre är antalet som studerar. Uttöver detta är det ju en tävling som inte genererar ett enda poäng på någon lista.

Just därför tycker jag att initiativet att samköra studenternas mästerskap med SM i den klassiska studentstaden Uppsala är optimalt. Dock är kanske titeln Student-SM i fäktning lite som när Lars Ohly lirade fotboll med Nacka Skoglund, eller hur var det nu? Jag hoppas att så många som möjligt av behöriga värjfäktare stannar kvar i Uppsala och tävlar även på söndagen. På så sätt kan vi på sikt få en tävling som betyder något. Kanske är den då även mogen för sabel och florett.

7 kommentarer:

  1. Både jag och Martin Magnuson har mailat med arrangören av Student-SM, som inte alls är ointresserad av att utvidga tävlingen till att omfatta alla vapen så småningom. Tyvärr har mitt dåliga namnminne gjort att jag i skrivande stund glömt namnet på arrangören, men han verkar ha ganska roliga idéer om hur man t.ex. skulle kunna ha finalfäktningarna i Universitetets aula eller något liknande. En sådan 'happening' skulle kunna vara ett ypperligt tillfälle att locka nytt folk till sporten. Man skall inte glömma bort att vuxna nybörjare kan vara en viktig ekonomisk faktor i klubbverksamheten på olika håll och kan man locka studenter att börja motionsfäkta på samma vis som man spelar badminton är mycket vunnet.
    Det hela är i varje fall värt att jobba vidare med.
    Sedan är det nog sant att det i dagsläget, vad floretten och sabeln gäller, precis som Henirk säger, att antalet studerande florettister inte är speciellt många.

    SvaraRadera
  2. Jo, det finns möjlighet till ett bra arrangemang... Om det finns naagon som vill lägga ner lite tid paa det... (Som vanligt...)
    Mattias Edlund är namnet du söker, Roth...;o)

    SvaraRadera
  3. de ä föresten inte så vanligt att nybörjar studenter fäktar florre och sabel. värja ä enklet för vuxna nybörjare därför detta vapen... logiskt.

    SvaraRadera
  4. Ligger lite i inställningen hos klubben med, hörru...
    Men tyvärr, ja, det är lättare att börja fäkta värja...

    SvaraRadera
  5. Dock säger är det en stor fördel att ha fäktat mycket florett innan man börjar med sabel eller värja

    SvaraRadera
  6. ja, men när man ä vuxen och vill börja fäktas blir det värja. lättast för ledarna att få de fäkta värja inga regler att förklara för dem i timmar.

    SvaraRadera
  7. Det tar inte timmar att förklara regler i florett, men du har en poäng.
    När man är så pass gammal kommer man inte att satsa seriöst och då spelar det ingen roll vilket vapen man väljer...

    SvaraRadera