2008-09-17

Uppsala Cup

Jag kände för att uppdatera lite nu efter Uppsala Cup, men förvänta er ingen högkvalitativ text!

Något jag har noterat är att man inte är lika uppmärksam på omgivningen om man själv är med och tävlar. När man dömer så kan det lätt bli så att man går till en pist, dömer matchen/matcherna man har fått tilldelade sig, lämnar in protokollet och går därefter upp och sätter sig på läktaren och pratar med de man för dagen "hänger" med. Eller så är det bara ett fenomen för oss yngre domare. Därför har jag inte jättemycket att kommentera på själva tävlingen och fäktnigen som presterades.

I klassen juniorer damer var pallen fylld av välkända ansikten. Olivia Hägglöf hade hamnat högst upp efter att ha vunnit över sin klubbkamrat Emma Väggö. På tredje plats fanns Sanne Gars och Jeanette Karlsson. Eftersom Olivia fyllde år på söndagen så fick publiken stämma upp i sång för andra gången, första gången var för en av pristagarna i klassen äldre ungdom herrar om jag inte minns fel. Kanske Gustav Snygg?

På ett sätt kan det kännas partiskt att bara nämna pristagarna i en klass, men ska jag rabbla alla blir det i slutändan ganska enformigt. I så gott som alla klasser kändes det som att pristagarna hade stått på pallen förut, undantaget Kalle Franck (KF99) som var ett nytt ansikte för mig. Vad beror detta på? Har Sverige en dominerande grupp som drar iväg allt mer och som det satsas mer på (t.ex. Talanglägret) och där samma personer i flera tillfällen återkommer som pristagare i olika klasser?

En annan sak som jag kom att tänka på var under söndagen då jag dömde. De domare som ställde upp hade olika "behörigheter" och olika erfarenheter. Svenska Fäktförbundet jobbar för att utbilda allt fler domare, vilket jag tycker är mycket positivt. Något som jag däremot ställer mig frågande till är varför man ska göra detta, om man sedan ändå väljs bort av tävlingsledningen till fördel för någon som inte har domarlicens? Enligt mig förlorar man då syftet med hela grejen. Varför betala avgiften för kursen, sitta och gå igenom regler och så vidare under två dagar om det ändå i slutändan är fäktare som bara dömer för att fylla upp klubbens domarkvot som får döma kvartsfinal och framåt. Visst kan man resonera så att dessa fäktare borde kunna reglerna bättre än vissa domare tack vare många fäktade matcher, men de som jag pratade med som var utan domarlicens kände sig inte helt säkra på reglerna, trots lång tävlingserfarenhet på både nationell och internationell nivå. Har vårt underbara, diskuterande fäkt-Sverige några kommentarer till detta?

För övrigt vill jag tacka Uppsala Fäktning för en väl arrangerad tävling, och stort plus i kanten till ert initiativ att betala de domare som ställde upp trots att det inte behövdes för klubbens "plikt-kvot". Förresten, ursäkta det något ostrukturerade inlägget, men som jag skrev i början: förvänta er inget av hög kvalité!

31 kommentarer:

  1. Bra inlägg, Charlotte! Jag håller med dig till fullo. Nu är det inte endast Uppsala som "syndar", men helt klart bör det vara licensierade domare som dömer då sådana finns att tillgå. Från kvartsfinaler och uppåt bör det dessutom vara de domare med högsta licensvalörerna som dömer.
    I dagens läge är det endast våra olika svenska mästerskap som tilldelas domaransvarig via Domarkommissionen och där direktiven är just de ovan beskrivna. Jag har försökt tjata vitt o brett om att det är licensierade domare som skall användas i första hand och det kommer säkert att bli så i framtiden även i övriga tävlingar. Vi måste bara ge det lite tid att sjunka in.

    Hälsningar,

    Björn Lindholm
    Domarkommissionen

    SvaraRadera
  2. Nu maaste jag bara flika in att det är ju inte nödvändigtvis saa att bara för att man har en hög licensvalör är man en bra domare...

    SvaraRadera
  3. Men, missförstaa mig rätt, är det bästa att jag lägger till:

    Jag ger inte kritik till Domarkommisionen eller tävlingsarrangörer, utan det var enbart en presonlig reflektion.

    SvaraRadera
  4. Jag håller till fullo med dig, och är väl medveten om att många erfarna fäktare är betydligt bättre än de utbildade föräldrar som gått domarutbildningen. Men kruxet finns trots allt där. :P

    SvaraRadera
  5. Ja, och inledningsvis blir det problem, tills dess att de erfarna fäktarna inser att det bästa är att de avlägger en examen och faar en licens...
    Om det nu kommer att hända...

    SvaraRadera
  6. För att damma av en klassisk Granlerkommentar: "Måste döma på känsla". Just nu finns det domare i landet (som exempelvis min pappa Anders) som är kompetenta domare, men som aldrig gått en domarkurs för att få licens. Istället finns det föräldrar med Masterslicens som aldrig fäktat själva, utan bara läst reglerna. Detta är ju inte heller optimalt.

    Pappa hade ett förslag om att låta de som dömt länge utan licens få döma upp under en tävling och då få sin licens utan att betala dyra pengar för att "inte lära sig", vet inte om han har snackat med Björn L om detta.

    Med detta sagt vill jag inte förneka att "föräldradomare" kan vara bra, för de måste ju få en chans att lära sig. De ska döma så mycket som möjligt för att få lära sig döma "med känsla".

    Till slut kommer vi då att ha många kompetenta domare MED licens på alla tävlingar.

    SvaraRadera
  7. Dessutom är det väl kanske på gång med nån form av mentorssystem för domarna, eller hur var det Björn? Har för mig att vi snackade om nåt liknande på Musketörträffen. Att de som dömt länge kan agera mentorer för de nya domarna på tävlingar så att de får nyanserad feedback på sitt domarjobb. Detta vore ganska bra. Man kan inte utvecklas utan nyanserad feedback, så är det. Man blir ju inte bättre av att höra att man är inkompetent eller utan att höra något alls.

    SvaraRadera
  8. Det är från en del håll en ständigt återkommande kommentar att "man är inte bättre domare för att man har licens". Nej, det är väl en självklarhet som vi snart har hört till leda och den hjälper förmodligen inte heller till att få fram fler domare. Det är heller inte något som är signifikativt för just svensk fäktning, vilken man kan förledas att tro när man läser blogginläggen.
    Dessa ständigt giftiga kommentarer är den tråkiga sidan av jobbet och gör att man ofta undrar vad man håller på med. Om vi inte ska sträva efter att ha licensierade domare på våra tävlingar, domare som får en chans att utvecklas, vad ska vi då ha? Om nu fäktarna själva är Guds gåva till domarvärlden, var håller de då hus när domarkurserna går av stapeln?
    Många av dessa så baktalade licensierade föräldrar är de som drar det tunga lasset när det gäller våra ungdomstävlingar. Utan dessa hade ungdomarna fått stå och döma själva - hur hade det gått?
    När vi så kommer till tävlingar för de lite äldre klasserna så lyser oftast "bättre domare" fortfarande med sin frånvaro.

    Som svar till Joachim vill jag säga att vi under förra säsongen hade ett flertal tävlingar där erfarna fäktare/domare utan att först gå kurs kunde döma upp för förbundsdomarlicens. Eftersom dessa tillfällen var avsteg från det system som antagits så bestämde vi att det fick räcka med den enda säsongen.

    Björn Lindholm

    SvaraRadera
  9. Tack för klargörandet, Björn!

    Jag hoppas egentligen bara att man som tävlingsledare ser till att uppmuntra folk att döma genom att hela tiden se till att domarna har det bra på tävlingen. Det ska vara roligt att döma. Det kan räcka med ett ärligt tack för hjälpen och mat för en hel tävlingsdag, så blir man alltid lite gladare.

    Dessutom måste man se till att ledare och fäktare respekterar domarna som dömer. Jag vet själv hur det är på samtliga sidor, hur det är att vara fäktare, ledare och domare när det blir kontroversiella och/eller svåra domslut. Jag försöker vara kall i dessa lägen och ta eventuella diskussioner efter en match, för att slippa att avbryta en match för att förklara sig. Det är inte bra på något sätt. Nej, hellre utvärdera matchen efteråt. Det är dock lättare sagt än gjort. Man vill heller inte "skydda sig" genom att ge kort, för det känns så avvisande att bara plocka bort någon (därmed inte sagt att man aldrig ska använda kort).

    Det kräver ballar att döma idag och alla måste hjälpas åt att få folk att vilja döma. Annars står vi snart där igen där ingen vill döma och ingen vill gå kurser.

    SvaraRadera
  10. Jo, hade det inte varit för dessa angagerade föräldrar hade tävlingarna varit bra mycket sämre.

    Dock kommer diskussionen fortgaa i all evinnerlighet, även om alla fäktare faar licens och dömer.
    Det ligger nog tyvärr i fäktningens natur att domaren är roten till allt ont...

    Dock hoppas jag paa förbättring vad det lider!

    SvaraRadera
  11. Man kan ju alltid byta till höjdhopp eller längdhopp där domarens påverkan på resultatet är minimalt. Fast vem skall man då skylla på när det går dåligt?
    RSkå

    SvaraRadera
  12. Jo, Roger, som en kommentar till det ovanstaaende:
    Fraaga Linus Thörnblad om vad han tackte om placeringen matta / ställning vid höjdhoppskvalet i OS.
    Inte alltid saa enkelt.

    (Eller kommentarerna paa Klüfts övertramp (eller inte?) under vilken-i-ordningen-av-alla mästerskapsfinaler det nu var...)

    Inte alltid saa lätt. Men visst, du har en poäng.
    Och, ärligt, hade fäktningen varit lika intressant daa?

    SvaraRadera
  13. MM.
    Nej givetvis inte lika spännande, men det går åt mycket energi till domarfrågan och nog vore det bättre att fokusera på vad vi skall göra för att få bättre fäktare i landet på både florett och värja, och på sabel! Det borde vara prioritet ETT! Men det jag skriver är väl som att redan slå in öppna dörrar, alla vet men alla beter sig inte så!
    RSkå

    SvaraRadera
  14. jo men Roger, det är ju liksom det vi gör. (funderar paa hur vi skall faa bättre fäktare)

    Hur skall en fäktare veta hur det fungerar när man har en domare som inte kan reglerna?

    Hur ska han kunna utvecklas när hans attack i preparation, perfekt utförd, inte belönas saa som hans tränare säger att den ska?

    Hur ska svensk fäktning gaa framaat när en fäktare faar varning för att struporna inte är uppdragna men inte för corps-a-corps, för det förstaar inte domaren?

    Man kan inte bara fokusera paa tränarfraagan, tävlingsarrangemang, sparringpartner, träningslokaler eller vad fn det nu gäller, utan man bör se helheten...

    SvaraRadera
  15. Ok Martin, jag ger mej.
    Skall vi få bra florett fäktare behövs också bra domare, svaret en lampa är för enkelt, jag fattar.
    Då får fd. florettfäktare ta på sej ett enormt ansvar att stanna kvar i sporten som domare. För vi vanliga dödliga kan med nöd och näppe godkännas som värjdomare(tempokänsla behövs inte på samma sätt där). Dessutom måste de etablerade florett-tistena tillsammans med godkända domare öppenhjärtat träffas och diskutera igenom hur man skall dömma på olika nivåer i Sverige. Och vilka som duger till vad, oavsett nivå på licenstyp. För jag håller med om att licensen inte säger allt det fick Gustaf B erfara på USM i våras.
    /Rskå

    SvaraRadera
  16. Saa, Roger, nu börjar vi komma naagonvart.

    Men det jag skrev ovan gäller samtliga domare paa samtliga vapen paa samtliga nivaaer...

    Du har rätt i det att det vilar ett stort ansvar paa alla äldre fäktare, men det är inte en vapenfraaga.

    Sammanfattning:
    Diskussion behövs. Jag är paa.

    SvaraRadera
  17. Roger och Martin, det var forsta gang som jag laste liten "snack" om faktning i sverige och jag siter lugn...

    Congratulations!
    - bra och konstruktiv.

    Nu min synpunkt:
    - system med domare, utbildning kan ge resultaten om det blir stabil och far liten tid,
    Tyvar inte alla kan vara domare, specielt pa florett och sabel (tack till alla foraldre som vill, men ibland det gor inte bara att lasa regler, tack till alla "domare" som domer 1-2ganger per aret och analyserar varje aktion pa konstig sat)

    - desutom 2korvar och 2kaffe per dag for att jobba som domare... (faktare som domer Angby challenge tjanar mer, och den ar bara lokal tavling)
    - bra domar niva och bra faktares niva har lika samband som bra faktare och bra tranare,
    finns utbildning system till tranare i sverige?
    - finns samarbete mellan tranare pa riktig? ( junior landslag, talang program etc)
    - hur kan fungiera talang program om vara talanger tranar inte med basta tranare?
    - vet att licens betyder inte "bra" och sama sok med tranares diploma, men ar det ok att svenska tranare kallas ganska ofta faktmastare?
    - ved ni vad kravs att fa faktmastare diploma (martre de armes) sjalv vagar aldrig kallas mig faktmastare... i polsk system fran instruktor till "masters klass" tranare kraver minst 8ar jobb med 3kurser och 3examer pa vag)...

    men bra, att borjar stalla up bra fragar..

    ps. aven jag vet inte varfore Gustav fick 4av5 kortet pa USM 2008 :)

    SvaraRadera
  18. Håller med dig Tomasz. Bra sagt.

    (förutom det om Gustav, eftersom jag inte var där och inte vet vad det handlar om ;) )

    Vi måste få upp dessa debatter på riktig nivå innan det kan hända något, eftersom vi inte kan bestämma över bloggkommentarer.

    Ta gärna upp detta i helgen i Örebro, om det finns läge.

    SvaraRadera
  19. Hejje

    Har snart läst om domare i ett eller två år nui men aldrig kommenterat något. Tycker ni alla har rätt på sina sätt. Tror nog mest på att få klubbkänsla och få tränare, ledare och föräldrar att känna man gör nytta för den egna klubben genom att utbilda sig till domare och åka med på tävlingar. Alla klubbar har nog många funderingar på att kunna få med sig tillräckligt med kompetenta domare. Tror det är svårare i Florett och Sabel än i Värja där jag har mina störst erfarenheter.

    Nästan så att vi borde ha 1,5 timmar i veckan eller varannan för föräldrarträning också i domarkunskaper varje termin, så som vi tränar våra ungdomar.

    Vi har nog alla samma bekymmer med
    1 Administration till allt under
    2 Domare
    3 Skjuts till tävlingar
    4 Ekonomi

    // Conny Pihl

    SvaraRadera
  20. Tävlingar kommer...
    och tävlingar går.....
    ...inget på fäktbloggen det står...

    SvaraRadera
  21. R.I.P. ......va betyder de?

    SvaraRadera
  22. RIP - Wikipedia
    R.I.P., latin Requiescat in pace (plural Requiescant in pace) eller engelska Rest in peace, hedrande fras om avliden person/Blogg!
    RSkå

    SvaraRadera
  23. Blir det någon rapportering från JuniorEM i Holland här??

    SvaraRadera
  24. Just den rapporteringen lämnar jag nog över till webmaster, då han faktiskt är på plats.

    För egen del har jag arbete över huvudet och får skrivtorka då jag loggar in. Tyvärr.

    SvaraRadera
  25. Läs rapporter från JEM på fencing.se

    SvaraRadera
  26. Dags för fäktbloggen att somna in? Idag är det sista gången jag går in och tittar. Tack för den här tiden, det har varit givande.

    SvaraRadera
  27. Det känns som att fäktbloggen har gjort det som man kanske var baktanken med den, att indirekt utveckla fencing.se

    Iochmed att folk började läsa mer här och fick direktrapportering från tävlingar, så ville man få bättre rapportering från fencing, som ju är huvudsajten.

    Nu är det betydligt bättre fart på fencing, och man har även börjat använda sig av bättre rapportering, vilket förmodligen är på väg att utvecklas till något riktigt, riktigt bra.

    När man dessutom infört kommentarsfunktioner känns det som att diskussionerna kan komma upp om folk bara vill.

    Något jag kanske saknar är privata kåserier/funderingar från vanliga dödliga, men de kan man ju publicera när man kommenterar.

    Forumet tycker jag ska puffas betydligt mer. Just nu syns det knappt, men hade man gjort mer reklam hade man kanske fått en mer öppen diskussion.

    Slutsats:
    Fäktbloggen har gjort sitt, och det väldigt bra! Nu ska vi bara se till att utveckla Fencing ännu mer.

    SvaraRadera