2008-08-18

Om fyra år är det dags igen...

OS är slut för fäktningens del, och Pierre har avslutat OS-bloggen. Han har skrivit mycket och bra, och därtill fått bra respons. Såhär på slutetappen tar han upp lite frågor och uppmuntrar till diskussion, tänkte att jag skulle lägga upp dem här. Än en gång, tack till Pierre, och alla som kommenterat, och stort grattis till Emma med sina framgångar! Jag har träffat på flera som har berättat att de har sett henne på TV eller läst om henne i tidningarna, riktigt bra jobbat!

Frågorna:
-Svensk damvärjfäktning: Lyckas vi ta vara på det gynnsamma läge vi befinner oss i? Kommer vi att ha medaljkandidater individuellt och i lag i London? Vad behöver vi göra nu?
-Svensk herrvärjfäktning: Finns det några svenska herrvärjfäktare som är beredda att slåss om de platser i världstoppen som blir lediga nu efter OS? Finns det en chans att vi kan satsa på att kvala in ett lag till 2012?
-Svensk herrflorett: Var befinner vi oss egentligen? Ska vi satsa på de enstaka fäktare som kan tänka sig en egen satsning på OS-kvalificering? Finns det förutsättningar för att skapa en riktig struktur som kan försörja oss med duktiga florettfäktare kontinuerligt?
-Svensk damflorett: Vill ingen fäkta damflorett?
-Svensk sabel: Visst skulle det vara fantastiskt att ha svenska sabelfäktare på internationell tävlingsnivå. Ska vi försöka eller inte
-Kommer lagtävlingarna i herrvärja och damsabel att vara ute ur OS-programmet 2012? Eller finns det någon annan lösning? Kommer IOK att ge oss 12 guldmedaljer som vi behöver?
-Finns det inget bättre kvalsystem? Lite för många av de riktigt bra hamnar alltid utanför. Det är klart att vi gärna hade sett Pavel Kolobkov, Timea Nagy eller Marcel Fischer på OS.
-När ska vi få två bronsmedaljer per individuell OS-tävling som till exempel brottningen redan har? Matchen om tredjepris är ofta ingen rolig historia.
-När ska vi få riktiga avbytare i lagtävlingen och slippa de pinsamma tragedier med de som trots att de är med i laget inte får medalj.
-Kommer FIE slutligen att lyckas inför trådlös fäktning och masker med transparenta visir även på värja?
-Media: Kommer mediabevakningen att utvecklas ytterligare? Ett krav måste vara att vi som gillar fäktning ska kunna följa varje enskild match i OS-tävlingen genom strömmande video.

10 kommentarer:

  1. För många inom HV, HF och även någon inom DF kan OS 2012 kännas avlägset. För många är internationella mästerskap som EM och VM ett viktigt etappmål. En fråga som många aktiva med rätta ställer sig är vad som krävs för att kvalificera sig till olika internationella mästerskap och när dessa kvalificeringskrav kommer att presenteras. Redan i början av säsongen bör det finnas tydliga kvalificeringsregler. Det skulle vara till stor hjälp för många elitsatsande fäktare om det också fanns en långsiktig policy och förklarande filosofi kring denna fråga.

    mvh

    Lasse P.

    SvaraRadera
  2. Ok! Ordet är fritt och det går lite trögt med debatten.
    Jag pröver med det jag slängde in på os-bloggen, dvs florettens utveckling. Jag är den förste att erkänna att det är bra att attackerna med vapnet bakom örat och spetsen riktad bakåt försvunnit med de nya tiderna på appareterna.
    En nackdel tycker jag ändå verkar vara att de bästa fäktarna drar sigt för att attackera överhuvudtaget och om de attackerar kastar de sig in i närkamp för att avgöra i andra intentionen (se Joppich). Det verkar som de nya lamporna gynnar "grodfäktning" med maskparader, täckande av träffyta o dyl igen. Säga vad man vill om attackerna uppifrån mot motståndarens rygg men de utotade maskparaden i alla fall...
    Jag tycker inte att det blivit så mycket roligare att se på florett, varken herrar eller damer.
    Lättare för publiken kanske men många typiska florettdrag (attackens styrka t.ex.) har försvunnit lite. Dessutom verkar många florettfäktare satsa på den typiska värjstöten att medvetet gå in i en parad för att sedan ligga kvar och träffa innan riposten och därmed få en lampa. Det tar bort en del av prioritetens tjusning, eller?
    Vad tycker ni florettfäktare som läser bloggen?
    Damfloretten har ju också blivit den mest defensiva grenen av alla inom fäktningen, (som Pierre påpekade i os-bloggen). Var det egentligen meningen med ändringarna?

    SvaraRadera
  3. Tjena,

    Håller i viss mån med Jonas i vad han säger. Tycker dock att det skall bli spännande med den nya träffytan på maskskägget och om man i sinom tid tar bort den vita lampan. Hade man dessutom förlängt intervallet för dubbla lampor något tror jag att det hade blivit ännu bättre. (Alltså inte tiden som spetsen måste vara intryckt för att registrera en träff, utan tiden som en fäktare har på sig att träffa efter att ha blivit träffad. )
    Tycker som Jonas att det är bra att attackerna med (alltför) krokig arm försvårats, men precis som han också påpekar är de lite trist med en fäktning som egentligen bygger på en fäktning som handlar om att inte bli träffad först och att prioriteten förlorar sin ställning.

    SvaraRadera
  4. Det ar mycket viktig och intereant fragor. innan jag forsoker skriva nat (min synpunkt) lite fakta om svensk junior och senior faktning pa internationell niva:
    efter OS och direkt innan ny sasong svensk faktnig betyder:

    VDsen
    Ind:
    33 Samuelsson 66p
    90 Westman 16p
    110 Bergdahl 14p
    112 Larsson 14p

    Vi har 20faktare pa FIE ranking, men 10 har 0p. (50% klarar inte top64 aven 1gang i sista sasong)

    Lag: (33Lag i ranking)
    13 SWE 135p

    VHsen
    Ind:
    96 Kase 24p
    97 Frissel 22p
    189 Sundman
    211 Tivenius

    Vi har 25faktare pa ranking men 13 har 0p (52%klarar inte top64 aven 1gang i sista sasong)

    Lag: (53 lag i ranking)
    47 SWE 16p (2startar)

    FHsen
    Ind:
    87 Roth 20p
    189 Hedenskog 5p
    190 Magnusson 5p

    Vi har 14 faktare i ranking men 11 utan poeng. (78% var inte i top 64 i sista sasongen)

    Lag: (41 lag i ranking)
    41 SWE 8p (1start)

    Att tanka serios om OS, moste man vara i ca: top 20 Individual ranking FIE, eventuelt top 3 i kvalificering tavling.
    att kvalificera LAG krav ar ca5-6plats i FIE ranking

    till ranking raknas 6tavlingar 3 i europa och 3tavlingar utanfor europa. praktisk ar omojligt att kvalificera sig bara med europeiska tavlingar.

    SvaraRadera
  5. Junior faktning ar grund reserv att fortsata jobb med seniorer, och svensk junior faktnig betyder:

    VDjun
    Ind:
    11 Westman 66p
    14 bergdahl 60p
    22 Vaggo 42p
    32 Gars 32p

    Vi har 18faktare i FIE ranking, 10 har 0p (55% var inte i top64 i sista sasong)

    VHjun
    Ind:
    7 Von Platen 60p
    46 Samuelsson 22p
    74 Karlsson 14p
    149 Joensson 4p

    Vi har 17 faktare, men 9 har 0p, (52% klarar inte top64 pa JVC)

    FHjun
    Ind:
    77 hedenskog 14p
    136 Nicolaidis 6p
    137 Branstrom 6p
    194 Ljungberg H 2p

    Vi har 9 faktare i ranking, men 5 utan poeng. (55%)

    varja har lite enklare pga JVC i Goteborg - som arrangor swe har 16platser! och kostnader ar mindre an vanligt JVC.

    Nastan inga juniorer tavlar pa senior VC niva!

    SvaraRadera
  6. drom om perfekt OS i faktning:
    6 individual tavlingar
    6 lag tavlingar

    12 lag i varje vapen kvalificerar sig,

    12lag ge oss 36faktare i individuall tavlingar, och vi tor 12 extra fran speciel individual kvalificerign *utan lander som har redan lag,

    12lag och 48faktare i tavling ge chans att tavla om OS seger nastan till alla som raknas i top i varlden,
    det ar jatte svart att kvalificera lag, konkurens runt 50lag, bara 8kan aka pa OS, Europa har svarast konkurens altid.

    men 48 faktare i 6tavlingar ge oss 288 faktare och 12 finaler med medaljer..
    nu faktning har runt 200 "platser" och 10 komplet medalj.

    om du jamfora kvalificerig system med andra idrotter vi har jatte svart...

    SvaraRadera
  7. En månad går snabbt.
    R.I.P.

    SvaraRadera
  8. Ja, fast sista rubriken är "om fyra år är det dags igen"......
    det är kanske nya inlägg som avses?

    SvaraRadera
  9. Alltså, går in här dagligen och läääääääääängtar efter inlägg och debatter för det är så roligt...saknar verkligen inläggen och kommentarerna!!

    SvaraRadera
  10. Som Henke och CHalle har efterlyst hela tiden:
    Har ni naagot intressant saa meddela detta till dem!

    SvaraRadera