2007-11-13

Nya listor efter JSM

FLORETT Ännu en gång är listorna uppdaterade. Den här gången hittar ni de där de ska ligga - under poänglistor på fencing.se. Dock syns de inte som ny post på hemsidan.

Stort grattis till dagens medaljörer.

33 kommentarer:

  1. I en stort upplagd artikel på SvFF:s hemsida lät vår ordförande meddela att Emma Samuelsson skulle nomineras till att kunna utropas som "Årets Nykomling" under Svenska Idrottsgalan i jan.2008. Sittande med röstsedeln i handen och som medlem i Svenska Idrottsakademin, där vi bl.a. röstar fram "Årets Nykomling" bland fyra förhandsnominerade kandidater, vill jag bara meddela att detta inte är sant. Emma finns inte med, men väl Magnus Arvidsson-friidrott, Jens Byggmark-alpint, Caroline Hedvall-golf och Charlotte Kalla-längdskidor. Emma finns inte heller med i någon annan kategori.

    Kerstin Palm

    SvaraRadera
  2. Artikeln sa väl aldrig att hon skulle nomineras bland de fyra, bara att hon var fäktningens kandidat att hamna bland de fyra till att börja med? Så förstod jag det iaf.

    SvaraRadera
  3. Haaller med Challe... Jag fick med uppfattningen att hon skulle nomineras av fäktningen... Sen hur det blir 4 av alla kandidater är en annan fraaga...

    SvaraRadera
  4. Den var slirigt skriven, artikeln. Om jag minns rätt var det rubriken som gav ett annat intryck. Man fick kolla ordentligt för att uppfatta att det "bara" var fäktningens nominering.

    SvaraRadera
  5. Svenska Fäktförbundet nominerade Emma Samuelsson som "Årets nykomling". En jury har därefter vaskat fram fyra kandidater av alla de nominerade. Emma var tyvärr inte med. Det gjorde, att jag undrade om mitt brev hade kommit fram. Det hade det.

    Hur det här går till borde Kerstin Palm, som är med i Svenska Idrottsakademin veta. Och om hon inte visste kunde hon ha ringt och frågat, innan hon skrev att det jag skrev inte var sant.

    Men glädjen över att få hugga någon i ryggen var större än längtan efter sanningen. Det är tyvärr inte enda gången det händer.

    Skärp Dig Kerstin!

    Lars Liljegren

    SvaraRadera
  6. Där ser man hur lätt det är att missuppfatta även det skrivna ordet. Hoppade till av glädje när jag läste rubriken, läste resten och förstod att det var just så att Emma var på förslag från fäktförbundet att kunna bli en av de fyra lyckliga. Nu blev det inte så den här gången, men det kommer kanske fler tillfällen för svensk fäktning! Häng i! Det känns bra att fäktningen på sätt och vis har en representant bland dem som bestämmer vem som ska nomineras! Kanske kan Kerstin berätta om Emma var i närheten av att bli nominerad? Hur resonerade man? Man är ju nyfiken!

    SvaraRadera
  7. Hej

    Jag vill inte vara stötande. Men det har alltid varit lite tveksamt om den här bloggen är en florett eller en fäktblogg.

    Men sedan den nya florett ledaren utsågs anser jag att den bör döpas om till florett bloggen.

    Ser ingen mening med att lura in ungdomar att titta på bloggen och och genom namnet ge intryck av att den representerar svensk fäktning i sin helhet.

    Den må ha gjort, men det gör den inte längre.

    SvaraRadera
  8. Senaste anonym. Tänk om, tänk rätt. Det är ungefär den energin jag orkar lägga på att försvara mig konstruktivt mot ditt otroligt träffande angrepp.

    Alla värjfäktare och sabelfäktare är precis lika välkomna att debattera här, eller bli skribenter. Men det enda de flesta verkar vara kapabla till är att författa anonyma inlägg lite titt som tätt.

    Hjälps vi istället åt en 7-8 skribenter så hade bloggen ökat i kvalitet. Men men.

    Vi hade kunnat ha
    - två/tre skribenter med specialisering på varje vapen
    - föräldrar som beskriver ur det perspektivet
    - tränare som kommer med synpunkter

    Tyvärr är det ju lättare att bara gnälla lite...

    SvaraRadera
  9. Grattis Filip till JSM !

    /PBD AB

    SvaraRadera
  10. ...eftersom alla har möjlighet att skriva i fäktbloggen blir den vad vi tillsammans gör den till!!Jag tittar ofta i fäktbloggen för att det är roligt att följa resultaten och diskussionerna i svensk fäktning. Fencing.se i all ära men forumet där är det ju sällan någon som skriver i, tyvärr! Det kan bli bättre! Det finns ju många som engagerar sig i svensk fäktning och via nätet finns det möjlighet att påverka.

    SvaraRadera
  11. Till anonym

    En blogg såsom denna representerar inte Svensk Fäktning, en blogg är en personlig betraktelse kring ett ämne (oftast). Fäktbloggen är självklart färgad av sin "redaktör", men jag tycker klart den sedan omdöpningen har blivit mer allmän om fäktning än då den helt fokuserade på floretten. Som jag tolkar bloggens inlägg så är du välkommen att skriva på bloggen.

    Tycker för övrigt att det är synd att inte JSM genomförs gemensamt på alla vapen. Många juniorer vill/kan dubblera. Resultatet med dagens upplägg är färre deltagare och en missad chans att skapa större gemenskap mellan olika vapen.

    mvh

    Lasse P.

    SvaraRadera
  12. Lite JSM-statistik: 2003 deltog 61 och 2004 var det 58 som ställde upp i individuella JSM, som arrangerades gemensamt på samtliga vapen. Fr o m 2005 tävlar man individuellt och i lag samma helg (en för florett/sabel och en för värja). 2005 deltog 143 och 2006 kom 150 fäktare till start. Det kom alltså mer än dubbelt så många då det nuvarande systemet infördes. Däremot missar man gemenskapen mellan vapnen.

    SvaraRadera
  13. Hans. Man måste också ta i beaktning var tävlingarna arrangeras. Tyvärr är det inte alla som tycker det är värt att resa så långt.

    SvaraRadera
  14. Lite överdriven statestik, räknar man fysiska deltagare så är det tyvärr inte så många. Vi har en förmåga att räkna antal starter vilket är långt ifrån antal fäktare! Vi gör så alla så det är inget mot just denna tävling(på lördagen var det 39 individer som tävlade)
    RSkå

    SvaraRadera
  15. Antalet deltagare på en tävling kanske har att göra med var den ligger någonstans. Jag menar, tre starter från hemmaklubben är väll ändå underkänt? Jag blev även lite besviken på en del andra fäktare som inte dök upp (från andra klubbar). Det blir lixom ingen konkurrens när inte alla ställer upp.

    I övrigt vill jag tacka Helsingborg för en bra genomförd tävling.

    SvaraRadera
  16. JSM should be most important (with bigest prestige) competitions in season... especially for those fencers who hasnt chance to go to JVM etc. but there arent...

    Swedish "system" of fencing is not focus on competitions... there is no any motivation or promotion to "go to competitions"
    important is to have only oportunity to "practice", clubs/coaches/fencers etc didnt get any help/money/equipment for til.ex 1st place in medal classification in some championships,
    there is to much troubles some time to arrange trip to competitions = rules about equipment (FIE) for new fencers are quite expensive, hotel, trip, food, referees, etc.
    maybe is better to stay home and play lite WoW... (??)

    what have fencer for 1st place in masters ? pokal with name...

    what have club forex. for 5 fencers in top 8?

    and money are not so important... I try to say that there is no any "system of competitions".. off course there is a calendar, rankilistor... but is it enough to have "System"


    If you compare cost of one masters helg (wiht 17 fencers in class) sometimes is better (and cheaper) go to Germany, Poland and compete with 80-100 or more fencers... and have oportunity to lite touristic trip also...

    Angby have ca. 150 members (with beginners)... only ca. 20% of it want to competee regular... other 30% is not so ready yet.. but 50% is not so interested to do it more than 1-2 time per year (to long way, other family planes etc)
    and I thing that 20% is quite good results.

    SvaraRadera
  17. Ps. JSM

    +for atmosphere (atleast trying to have)
    +for prices

    +/- for secretariat - its looks almost like profesional

    - referies
    - amounts of teams and fencers
    - time shedule, decisions of competitions formula - should be taken earlien than competitions can start on time.. not 50min later, lite to long pauses just to have a pause

    did some one care in sweden about rules that for.ex. board with aparat shoudnt be closer than 1m from the piste??

    SvaraRadera
  18. Tack Lars för bra svar till Kerstin P. Utmärkt att markera tydligt mot den mobbaren!

    SvaraRadera
  19. Nu måste jag bara yttra mig! P. g. a. mitt officiella uppdrag har jag undvikit att delta med några som helst synpunkter på denna blogg, men herr Gorals senaste JSM-betraktelser förtjänar att besvaras.

    Sabelklasserna dömdes av två sabeldomare med FIE-kompetens samt en dito med nordisk kompetens.
    Det talar för sig självt.

    Florettklasserna dömdes av en domare med nordisk kompetens, en med förbundskompetens, en med distriktskompentens, samt tre vana domare utan licens.

    Ängby hade anmält en FIE-domare och en domare med nordisk kompetens. FIE-domaren uteblev.

    Em domare inhyrdes för de straffavgiftspengar som fanns att tillgå.
    När klubbarna själva inte hörsammar de regler som gäller för tillhandahållande av pliktdomare, och i de fall de gör det skickar olicensierade sådana - ja, då blir domarsituationen sådan den blir.

    Tyvärr blev det, som vanligt, herr Goral själv som störde ordningen med sina ständiga påhopp på domare under pågående match.
    Det börjar bli dags att sätta ner foten!
    De domare som tjänstgör under en tävling gör sitt bästa, men belönas ideligen med trakasserier.
    Gång på gång är det herr Goral själv som står för det mesta i denna vägen med följd att hans egna adepter börjar ta över samma attityd. Gagnar detta svensk fäktning? Nej, det gör det absolut inte!
    Ståndiga påhopp på domare och arrangörer gör det alltmer olustigt att delta i florettgenren.

    Under flera tävlingar jag bevistat har både domare och fäktare protesterat mot herr Gorals deltagande som domare - ett par fäktare har t.o.m. hotat med strejk. Jag tror att detta sätter herr Gorals domarkritik i en helt annan belysning


    Björn Lindholm

    SvaraRadera
  20. Med den drucknes envishet hävdar Lars Liljegren åter att SvFF nominerat Emma S. till "Årets nykomling". Men det är ju just det som inte är sant för detta kan bara göras av Svenska Idrottsakademins nomineringsjury.
    Idrottsförbund och jurymedlemmar kan föreslå kandidater, och det är det SvFF gjort, vad nu än Lars Liljegren kallar det för. Ur de föreslagnas skara utses fyra och endast fyra idrottare att bli "De nominerade", och där finns inte Emma med. Varför vet inte jag. Jag sitter inte med i juryn.
    Jag förklarar en gång till för säkerhets skull: Emma är föreslagen av SvFF, men inte nominerad av Sv. Idrottsakademins nomineringsjury. Konstigare än så är det inte.
    Jag har alltså inte huggit ordföranden i ryggen, eller för att citera hur en av min klubbs småfäktare fick ihop det: "Men nog borde en förbundsordförande i fäktning veta så pass mycket om fäktning att han borde veta att en renodlad florettfäktare som du aldrig hugger någon i ryggen, så där högg han allt i sten".

    Kerstin P.

    SvaraRadera
  21. Gôtt Björn!
    Rskå

    SvaraRadera
  22. Det är ett jäkla gnäll på domarna. Se nu till att ta chansen att utveckla domarkåren. Vi har en ganska bra situation jämfört med tidigare. Det kommer att finnas möjlighet för en del att döma upp och utbilda sig till FIE-domare. Det finns dessutom en domarkommitté med en driven ordförande som kommer göra det som står i hans makt för att höja standarden på domarna.

    Så istället för att gnälla, oavsett vem som gör det, se nu till att engagera er själva och era kompisar. Deltag på domarkurserna!

    SvaraRadera
  23. Fasen!
    Här sitter man o skriver en halv jäv... roman och saa skiter sig uppkopplingen...

    Ja, ja.. Faar la se om det gaar att göra om:

    Klaga kan man alltid göra, men jag är glad över att personerna ifraaga staar för sina aasikter.

    Vidare, saa kan jag förstaa Tomasz kritik. Han vill faa svensk fäktning bättre, men han har sitt eget sätt, och trampar saaledes folk paa taarna.
    Jag försvarar inte hans sätt att uppträda paa tävlingarna (gud nej, jag hade rejäla duster med Ungerska tränare i helgen när jag dömde Europacupen för kadetter i Salzburg) men jag förstaar VARFÖR han gör det:

    Nu riskerar jag att kasta sten i glashus (jag är grym paa det!) när jag säger:
    Svenska domarkaaren är lite inavlad. Vad är det som säger att bara för man har FIE-licens, vad är det som säger att man har FIE-kompetens?... vad detta nu är...
    Ex:Bara för att min mor har körkort för motorcykel, är hon kvalificerad förare för det?
    Nej, det staar paa ett papper!

    Vad hon saknar är erfarenhet! Visst, hon körde kanske lite moped paa 60talet, men hur är trafiken idag för en motorcykel?
    (Faen, det exemplet blev ju riktigt bra... hade inte med det sista..;o).) Jag hade iaf letat upp den tjockaste bunker som finns sekunden hon funderade paa att sätta sig paa en hoj. Nu är det som tur är saa att hon har självinsikt nog att inte göra detta. I vilket fall:

    Vad jag vill säga är att vi inte riktigt vet hur det gaar till ute i "stora vida världen". Fäktningen har ändrats enormt, och fortsätter göra detta. Vi har inte hängt med. Värjan har gjort det, men inte i de konventionella vapnen, daa särskilt floretten. Jag beundrar Sablens ihärdighet och engagemang, där fäktarna (tillika tränarna) aaker till diverse SatVC och annat... De tar med sig erfarenheter hem, och kan göra fäktningen bättre.

    Hur maanga florettränare / -domare var ute paa en STOR internationell tävling förra aaret? (inte en ungdomstävling i Danmark, alltsaa)
    Detta, tror jag, är en stor anledning till varför vi har det som vi har det paa vaara inhemska tävlingar. De flesta fäktarna (särskilt nu med inställningen fraan FL-ledaren) har varit ute. Där fäktar man paa ett visst sätt, man är van vid tempot, domarna och organisationen. Sedan maaste man anpassa sig och sin fäktning till ett "svenskt" system?
    Ni hör själva hur det laater.

    Visst, vi har ett reglemente. Där staar att man skall göra si eller saa. Man ska vifta med korten i ALLA lägen. Benhaart. Vem gynnar detta? INGEN! Det förstör bara fäktningen.
    Ett ganska kul exempel paa regler som staar i reglementet (kom upp paa en domarkonferens i Amsterdam som jag närvarade paa, mer om detta senare):
    Man faar inte röra pisten med spetsen. Ok, fine. Inga problem.
    Men vet ni varför? Jo, för att förr i tiden saa fanns det ett batteri till varje pist. Satte man spetsen i mattan kortslöt man systemet = batterierna tog slut fortare.
    Jag menar, för helsike, ska man följa alla regler till punkt och pricka funkar det inte!
    För att komma tillbaka till domarkonferensen:
    Denna hölls innan SAT-VC och det var Lutz (GER) som höll i traadarna. För er som inte känner honom är han medlem i Europeiska Domarkommisionen, maangarig erfarenhet av att döma saaväl som att fäkta. Dessutom domaransvarig i senaste JEM. Med paa konferensen var flertalet FIE-domare som kände att detta var intressant. Även förra aarets domaransvarig i JEM Poznan (ocksaa medlem i Eu.domarkommisionen). Vi har ett 4 timmar laangt, FÖRBANNAT bra seminarie där vi diskuterar nya regler, gamla regler, för vad man ska ge kort mm...
    Detta, mina damer och herrar, är vad en svensk domarkaar behöver. Och det skall haallas av en person som ”är med där det händer”, typ Lutz eller Keith....

    Jag har tappat traaden för länge sedan, men för att försäka knyta ihop ett virrigt mail:
    Ut och se! Detta gäller domare, tränare, organisation (tävlingsledning mm)... Ett par bra exempel paa tävlingar är VC köpenhamn (ok, kanske inte organisation..;o)...), challange Bernadotte, VC-Bonn, JVC Lezno / Lignano /Steinfurt! Se hur domarna uppför sig! Tränarna! LÄR ER! VIDAREUTBILDA ER!
    (visst, en svensk domar- eller tränarkurs är bra, man lär sig kvart parad ripost, sträckt arm, attack i preparation mm mm mm.... Grunderna behövs verkligen!) Fraagan jag ställer är dock:
    Men hur genomförs det i verkligeheten?

    När ni har ett hum om detta kan vi diskutera paa riktigt. God Natt.

    SvaraRadera
  24. Unfortunatelly its not only me who was "disapointed" on referee level... but Im most extravertic, I dont like situation when fencing depends on some lottery...
    why A.Kanikowski and O.Johnssons dont want Csaba as a referee in last match? ... They are more diplomatic and more kind, so no one wrote that they were also quite active on this field...

    when Im asking referee why hi said stop to fencers hi should know it, and follows the rules give some cards if situations need it, but how many cards show Csaba? (exept to me on second day?)
    In matches between AFK1 and AFK2 hi makes 12 mistakes!

    Everyone make some mistake or are not sure of situations, When Im not sure I say "Im sorry I dont know, Im not sure" and nothing change for fencers, no one get bonus, no one get -2 becouse I give points of his action to his oponent, but many referies want to decide...always...

    Im not angry, for people who try refere... is hard, often is big presure and stress...
    but atleast they should knows rules as their name and follow it, then even when they make mistakes they are consiquence referee so I as a coach can give tips to fencers becouse I know what I can expect from referee...
    Every intention of disturb in fencing (mask, hand, body to body) is reason to get a card...
    Please go to JVC and look for what fencers get cards!!!

    Its big problem to have referies in club ready to go to every competition, we try fix it.. is better when only small fencers fence... but when referies fence salv is more complicated,
    I think that good planing of competition can help in that, good example was Kanikowski Cup, when my Juniors/seniors finish competitions I can give them all as a referee, and I can bet that they are better referies than some who show up one time per year...

    Even when I and some referee have different opinion about action is not problem when hi can explain me why hi decide so like this...
    problems starts when they do know rules.. or when they are not consiquence...

    I just think that coach even when is not so perfect referee should know rules perfect...
    FIE referee should try be more consiquence.. when we have 3that same actions there are 3that same decisions...

    SvaraRadera
  25. I dont spend 235h (like in november) on the fencing gym to wath when my fencers lose/or have problem to get a point for their action just becouse some one dont know the rules,

    Swden have ca. 12 quite good referees in foil... why there are not so active?? maybe its time ti think about some motivation for referes... not only caffe och macka

    I dont agree with many ideas of Bjorn L. but I have respect to his work, I just want that rules are rules... for every one that same,

    how is possible that no licence referee were referies on JSM ?
    Maybe my persons do to much haos around piste in some situation, but who knows the rules and know how looks refering on the world know that I have right... atleast to demaind rules from referies

    SvaraRadera
  26. thanks for one coment that I can take as a undertanding me!!! This is very close what I want and Im glad that atleast en svensk kille stamer med mig :)

    Its not like this (that maybe some one thinks like) that I show up in Sweden and Im "mr know how" (ULf L give me that name)...
    but unfortunatelly Im first foil coach in sweden (with universitet coach diplom and master degree in PE) since 30years???
    unfortunatelly in swedish foil and sabre nothing happend... nothing change since 10years as I get information to compare,
    what Im trying to do is show that fencing is lite more than frefaktning and automatic lessons...

    who exept MF19 and AFK use atack in preparation ??

    maybe my methods are not so diplomatic, maybe are not so common... but they works...
    AFK fencers took all champion titles in conventional weapons.. and little more medals of other colors..
    they do a lot of other things that they never do before I came here,

    Why Swedish foil is a freight of changes??
    Why people in sweden dont want to learn something more??

    maybe Goral is not perfect or corect person to do it, so go to some JVC, go to some international fencing camp (but serious) and do it there...

    SvaraRadera
  27. Svar till mm-sr:

    Det var ord och inga visor! Men du skjuter över målet till en del.

    För det första bör herr Lutz, eller vem det nu var (eller har du missuppfattat det hela?),läsa på sin historia. På den tiden när apparaterna drevs med batterier så var det inte förbjudet att röra kopparpisten med vapnets spets. Det vet jag med säkerhet, för jag var med - så gammal är jag.

    För det andra så är det du beskriver just det vi vill uppnå - att våra domare kommer ut och skaffar sig de internationella erfarenheter du mindre hovsamt tycker dig besitta. Det kan man dock inte begära av de domare som befinner sig, och vill befinna sig, på förbunds- och distriktsdomarnivå. Om de av våra internationella domare som har dina vittgående erfarenheter någon gång ibland ställde upp och dömde på våra nationella tävlingar så kunde en del av all denna kunskap kanske sprida sig nedåt i leden.

    Jag känner mig personligen hånad av ett inlägg som ditt. Du kanske har ett bättre system att komma med, och varför har du i så fall inte delgivit oss andra det? Du kan väl komma hem och hålla domarkurser och fixa ett eget svenskt system så kan jag få min efterlängtade fritid tillbaka?

    "När ni har ett hum om detta kan vi diskutera på riktigt!"
    Jag tror jag betackar mig för ett sådant tonläge.
    God natt!

    Björn Lindholm

    SvaraRadera
  28. Jisses, Björn... Nu faar du ju tagga ner...
    Egentligen är ditt inlägg för dumt att kommentera, saa jag har INGEN aning varför jag gör det:

    1) "...de internationella erfarenheter du mindre hovsamt tycker dig besitta."
    Staar det NAAGONSTANS i mitt inlägg att jag tror att jag själv besitter dessa kunskaper? NEJ! Men jag är villig att lära mig! Varför i helv. tror du att jag spenderar saa mycket tid med att döma diverse tävlingar?! Pengarna?! Pfffftt... Nej, för jag vill göra SVENSK FÄKTNING BÄTTRE! Jag vill lära mig hur det ser ut, trender, träffa folk som har en annan infallsvinkel paa hur fäktning bör vara mm mm...

    2) Björn, nu vet jag att du länner dig personligt haanad av all möjlig skit, och det faar staa för dig. Men jag tänker INTE tolerera att du anser att jag gör ett personligt paahopp paa dig!
    För helsike Björn, varför är du saan här?! Här kommer jag med lite konstruktiv kritik, för hur vi skall faa det bättre, och faar en saan jävla käftsmäll tillbaka.
    *suckar tungt*

    Sammanfattning:
    Har jag kritiserat "ditt" system med distriktsdomare mm., Björn? NEJ!

    Har jag kritiserat dig som person? NEJ! (även om jag är jävligt sugen paa att göra det, tänker jag inte sänka mig saa laagt.)

    Har jag föreslagit att vi skall ha ett domar/tränarseminarium, med internationella influenser, för attt vidareutbilda Svensk Fäktning? JA!

    Har jag givit förslag paa hur jag tror att en svensk domarkaar ska bli bättre? JA!

    Vad i detta, Björn, är det du inte gillar?
    Jag är glad att jag inte är saa känslig, även om ditt inlägg, Björn, är farligt nära gränsen till vad jag tolererar.

    SvaraRadera
  29. För att citera en välkänd fäktprofil...

    "Jag dömer bättre än alla andra i det här rummet, jag ser saker ingen annan ser".

    Tyvärr var det flera år sedan denna välkända fäktprofil dömde på en tävling. Det är väl där problemet ligger, och det är väl egentligen både TG, BL och MM-sr eniga om?

    Jag själv brukar försöka döma så gott jag kan, men nu när jag blivit tränare vill man i ärlighetens namn hellre hjälpa de elever man tränar i veckorna. Det är ett problem. Kanske ska vi TVINGA trönarna att döma, så får föräldrarna stå för hejandet.

    SvaraRadera
  30. Det känns lugnare att döma värja så jag avstår från florettten framöver, då jag inte anser mej kunna leva upp till era önskemål.
    mvh
    RSkå

    SvaraRadera
  31. Var finns drivkraften att utvecklas?
    Var finns viljan att bli bättre?

    Ok, vi tar det fraan början:
    Vi har en maalbild, en "perfekt" domare, vad detta nu är.
    Hur skall vi jobba för att komma mot maalet? Detta är naagot alla idrottare jobbar efter, men varför skiljer det sig när man stoppar korten i fickan?
    Varför denna ovilja till att utvecklas?

    Jag försvarar inte paa naagot sätt ett förkastligt beteende vid pisten, absolut inte.
    Jag ger konstruktiva förslag paa hur vi skall kunna utvecklas i led med samtiden.

    SvaraRadera
  32. Fler som har problem.
    De skall sitta ner tillsammans och lösa problemen...
    http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/elitserien/article1356825.ab

    SvaraRadera