2007-07-03

Silver till Samuelsson

EM Efter en spännande, men kanske framförallt förvånansvärt intensiv och välfäktad match för att vara en final fick Emma ge sig mot fransyskan. Den mer rutinerade Flessel-Colovic visade sig för dagen vassare när vinnarskallar stod mot varandra.

Det var fransyskan som tog kommandot från början, med en mjuk rörlighet kombinerad med fin tempokänsla och precision likt Eric Clapton i fingrarna missade hon inte mycket. Men Emma växte med uppgiften, fäktade även hon mycket bra och verkade ha fått igång en vinnande taktik. Hon övertog ledningen i matchen, men i slutskedet lyckades Flessel åter rycka till sig kommandot. Kanske hade en reduceringstöt räckt för att nerver skulle börjat snurra och utgången blivit annorlunda? Nu blev det inte så. Fransyskan vann med 15-13. Men ett silver på senior-EM, seger i den totala JVC-cupen, guld i JVM, silver i lag-JEM.... man kan nog utan att överdriva säga att svensk fäktning har fått en ny stjärna. En ny Edling, Harmenberg, Vanky, Palm, välj vilket namn ni vill. På senaste har det varit lite skralt med påfyllningar på svensk fäktnings namnlista.

Vad betyder då en fixstjärna för sporten? Pratar man med idrottsintresserade människor i allmänhet och nämner att man är fäktare så är det inte sällan de skiner upp när de kan namedroppa en svensk stjärna. Beroende på ålder på personen varierar replikerna. "Palm är väl hon som gjorde sju OS?", "Harmenberg vann ju OS", "Edling var väl rätt duktig?". Lite roligare med sådana spontana reaktioner än den onödigt uttjatade ryssen med sin ännu mer uttjatade knapp.

Svensk handboll får inte alls samma utrymme i media som när Wieslander och Staffan Olsson och Ola Lindgren bröt både barriärer och näsben för sin idrott. Vem hade sett på ping-pong som en idrott om inte JO Waldner funnits, och tagit med sig Jörgen Persson i framgången. Visst, generaliseringar kan någon hävda, men mönstret är rätt tydligt. Är man svensk och talar om andra idrotter än fotboll och ishockey så tänker man på speciella idrottsutövare. Just därför är det utomordentligt viktigt att ha en uttövare som folk kan lägga märke till. En stjärna. Just nu verkar det som om Sverige har belönats med ytterligare en. Ett stort grattis till Emma. Ett stort grattis till svensk fäktning och till alla dess eldsjälar som lägger ner på tok för mycket arbete i förhållande till uppskattning.

Jag brukar dra mig för att leka Expressen-Mats, som fyller ut sina sportkrönikor med sjukt mycket musik som var "indie" på 60-talet när han inte har något vettigt att skriva om. Men idag kan jag inte låta bli. En svensk silvermedalj måste firas på något sätt, och i brist på nubbe spelar jag Oasis Live-album "Familiar To Millions". Kort och gott ett mästerverk.

17 kommentarer:

  1. Gastkramande spänning!!!!!Tack Emma för ditt livs föreställning!!!Grattis!

    SvaraRadera
  2. Grattis Emma!
    Suveränt

    SvaraRadera
  3. GRATTIS EMMA!!
    Fantastiskt.
    STOR KRAM!!
    /m.

    SvaraRadera
  4. Mycket bra final, maa jag säag..
    Och Henke, du borde ta över naagons arbete med Sportkrönikor istället, för det var riktigt bra skrivet..;o)

    SvaraRadera
  5. Kanon-bra!!

    Kul att kunna se fäktning på TV också, det är inte så ofta...

    Som webmaster skriver är det vissa stjärnor som den breda allmänheten känner till om fäktning. Den mediaexponering som krävs kommer dock inte av sig själv. Om man som journalist vill skriva om Emma går man till fencing.se för att finna information. Men där finns inte mycket. Lägg ut information (lite bakgrundsfakta) och pressbilder om våra bästa fäktare.

    När svenska fäktare når framgångar som denna bör det gå ut pressmeddelanden 5 minuter efter finalen till alla sportredaktioner på landets tidningar, radiostatoner och TV. Sedan bör Sportspegeln bearbetas dagen därpå.

    Vi ska inte tro att lata journalister gör jobbet för svensk fäktning.

    Återigen - Grattis Emma.

    Lasse P.

    SvaraRadera
  6. Grattis Emma!!!

    SvaraRadera
  7. Faen vilket EM!
    2 grabbar bland de 8!!!
    Emmas silver!!...
    Plus fullt godkänd insats av de övriga...
    Och det roliga är inte slut än..;o)

    SvaraRadera
  8. Yes, stort GRATTIS till Joar och Carl. Strongt jobbat.

    SvaraRadera
  9. Vilka möter killarna då?

    SvaraRadera
  10. Har EM någon kvalfunktion för OS?

    Mvh

    Lasse P.

    SvaraRadera
  11. SUNDMAN ÄR I SEMIFINAL EFTER SEGER 15-10 MOT EN ITALIENARE

    Frissell Ut mot Kauter Schweiz 8-15

    SvaraRadera
  12. Var kan man hitta löpande resultat som fungerar?

    SvaraRadera
  13. FEL av mig, SUndman 10-15.

    Fel på fencing.se

    SvaraRadera
  14. Ja, det var ju en olycklig felskrivning. Rättad nu. Det hade väl varit en nästan för stor framgång om den varit sann...

    I snabbrapporten angavs i varje fall det rätta resultatet.

    Fantastiskt vad de våra presterar nere i Gent!

    /Christian

    SvaraRadera
  15. Heja grabbar!Lysande!!Alla som kan får nu se till att svensk fäktning får så mycket utdelning det bara går för de fina resultaten! Med rätt insatser kan ju pengarna räcka till mer än värjdamerna....

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera