2007-07-05

Rätta till misstagen!

MEDIAEfter EM-silvret figurerade Emma flitigt i många medier. Tyvärr var det bara GP som hade lite olika bilder att välja emellan. Aftonbladet och Expressen, två tidningar som tycker ungefär lika mycket om varandra som rivaliserande motorcykelgäng använde samma bild. En pressbild. En.

Vems fel är nu detta? Joar Sundman och Carl Frisell hamnar naturligtvis inte i bild i någon tidning. Inte därför att det inte är motiverat att publicera bilder på fäktare utan för att redigerare och fotoansvariga inte kan hitta några bilder. Fäktning ligger inte högst på prioriteringslistan på sportjournalisternas agendor. Då skadar det inte att underlätta arbetet när de väl får arslet ur vagnen.

Ett ypperligt förslag dök upp i kommentarerna under ett av EM-inläggen. Varför finns det inga presentationer av våra landslagsfäktare, lätta att hitta på fencing.se? En utförlig men kortfattad presentation av våra landslagsfäktare samt ett litet sortiment av bilder. Man behöver inte ha Hasselblads-kameror för att ta tidningsbilder numera, en vanlig digitalkamera går bra. Det skulle underlätta arbetet för journalisterna - vilket (jag lovar er) skulle generera mer massmedial uppmärksamhet. SvFF vakna! SvFF agera!

En stor anledningen till att den här sidan startades i sin ursprungliga form var därför att fencing4u.nu gick i graven. När den sidan levde fanns det alltid en motpol till torra och torftiga och ibland obegripliga fencing.se. Men fencing4u var alltid alert och innovativ vilket utvecklade även fencing.se i rätt riktning. Jag vill mena att denna blogg har lyckats bidra ganska bra den ockdå. Idag fungerar fencing.se betydligt bättre och detta är till största del förmodligen Hans Wahls förtjänst.

Nu är det alltså dags för fencing.se att ta nästa steg i utvecklingen. Fixa en bra presentation av aktuella landslagsfäktare på samtliga vapen. Lätt och tydlig och öppen att hämta imformation från. Då ska ni se att även svenska tävlingar får större genomslagskraft i media. När jag läser igenom det jag skrivit låter det lite som jag utlovar helsidor. Verkligheten är lite krassare, vilket ökar SvFF´s mediala ansvar ytterligare. När det gått så långt som att klubbsidor ligger före i utvecklingen (läs fkchapman.se) måste misstaget på den annars mycket informativa sidan korrigeras.

Slutligen en liten dementi. Carl Frisell var inte en stöt från semi som jag så dumt påstod. Han var 7 stötar ifrån. Tyvärr hade jag hämtat felaktig information från en annan svensk sida om fäktning.

Bloggen kommer naturligtvis att när tid finns fixa presentationer på de fäktare som är aktuella för medial uppmärksamhet. Detta kommer att göras efter sommaren när tid finns, och samtlig media kommer att informeras genom TT, Bildbyrån och lite andra journalistiska källbrunnar. Men detta är som sagt ett framtida projekt som naturligtvis bara är nödvändigt om inte den som borde göra det hinner före. Vi kan sätta 1 september som deadline. Visst är det härligt med hets?

Tack för alla komplimanger om skrivandet. Det värmer alltid då man annars mest får ta emot skit från anonymiteten. Jag får nog plöja några år till innan SVT hör av sig, Martin. Dock är jag förvånad över att fencing.se inte tycker sig behöva min kompetens. Nu hann jag med att vara självgod också. Det är jag inte så ofta på denna sidan, så det unnar jag mig. Må gott.

9 kommentarer:

  1. hahah, skrattade lite efter jag läst igenom allt :)

    Det du säger är sant ... Det gäller bara att någon tar tag i saken, men det vet ju ingen hur lång tid det kan ta...

    SvaraRadera
  2. Att klanka på fencing.se känns lite onödigt. Arbetet görs, vad jag vet, till större delen ideellt på fritiden. Och ingen vill antagligen att pengar tas från förbundsbudgeten för driva fencing.se (även om jag tycker den är bra och nödvändig). Så alla som är missnöjda med fencing.se bör först erbjuda sig att jobba med sajten.

    Jag tror inte fencing.se tackar nej till någon som vill vara med och utveckla och driva sajten. Jag räknar med att "redaktionen" ser ditt inlägg som en anmälan för tjänstgöring. Så snart blir dina "attacker" mot fencing.se stenar i glashus.

    Vilken klubb har föresten den bästa klubb-sajten?

    mvh

    Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  3. -> Lasse P:
    Visst behövs fencing.se!! Inget snack om saken, och det är inte det Henke säger heller (om jag faar tolka), utan att aktiviteten med press borde vara bättre.. Lite hjälp till självhjälp, kan man säga..
    Finns det bra och lättillgänglit material saa kommer det ut mer.. Logiskt, txcker jag..

    (Vet att det gjordes en ansats till detta för maanga herrans aar sedan vid SM i Lund eller Malmö, med fotograf och saa viadre, men att det aldrig blev naagot av..)

    Saa, dags för ett nytt försök?

    SvaraRadera
  4. Oerhört intressant idé att ha info om landslagsfäktarna på hemsidan. Det är ju faktiskt en självklarhet om man tänker efter, för att underlätta för pressen. Det behöver inte vara så avancerat, det räcker ju med att man lämnar infon en gång och sedan arkiverar den och uppdaterar när det behövs, men, som sagt, någon ska ju göra det :/

    Men en strålande bra idé Henke!

    SvaraRadera
  5. Den pressbild som använts är från EM och har gått via AP. Vi kommer aldrig kunna erbjuda en sådan service - då måste vi skicka med egen fotograf till tävlingarna. Att också lägga fotoansvar på våra ledare, eller deltagarna, vid tävlingar är nog lite väl långtgående.

    Däremot kan vi ha andra bilder liggande på fencing.se. Till viss del har vi det redan, men kanske inte i rätt format och/eller upplösning för press/media (visst finns det fortfarande krav på sån't, i varje fall i tryckt press). Och att lägga ut information om våra främsta fäktare är ingen dum idé. Det är också något som det arbetas med.

    Fast effektivast är nog nästan att ha med det i pressmeddelanden, som t.ex. gjordes i samband med Emmas silver. Och lade ni märke till att t.ex. DN i princip tagit sin text rakt av från fencing.se?

    När se'n bloggaren skriver att han hämtade uppgiften om att Carl Frisell var en stöt från semi från "en annan svensk sida om fäktning" - undrar jag vilken. Det var inte fencing.se - där rapporterades nämligen Carl Frisells resultat korrekt.

    Lasse Peterstrand har helt rätt när han antar att fler frivilliga gärna får anmäla sig till arbetet med att utveckla både hemsida och resten av förbundets verksamhet.

    Och Hans Wahls insatser går inte att lovorda nog.

    Se'n kan väl inte betydelsen av den här bloggen heller underskattas. Att det skrivs och tycks om svensk fäktning är bra och nyttigt.

    /Christian Edling
    P.S. Det var vid SM i Malmö som en fotograf anlitades för att ta bilder av landslagsfäktarna + några till. D.S.

    SvaraRadera
  6. -> Christian:
    Tack för att du friskar upp mitt minne..;o)
    Jobbigt när man börjar bli gammal och tävlingarna flyter ihop... hehe...

    SvaraRadera
  7. nåt fotoansvar behöver nog inte läggas på ledare/föräldrar/fäktare, för det tas redan massa bilder på tävlingar, men dom hamnar ju bara hemma hos dom som tar dom eftersom det är för privat ändamål. men om man kunde publicera dom på nåt sätt...

    SvaraRadera
  8. Men... ärligt talat... Pressbilden på Emma var ju sjuuukt snygg!

    Många "icke-utövare" har talat väl om fäktningen om att en fäktare som sliter av sig masken och skriker ut sin glädje ger sånt oerhört avtryck.

    Talar inte den "enda" bilden sitt eget språk?!

    SvaraRadera
  9. Pressbilder behöver inte se ut som passbilder. En duktig fotograf skulle kunna ta en hel del bilder som pressen skulle kunna använda i olika sammanhang. Kolla in http://dqimage.se/page2/page1/page1.html för lite exempel.

    mvh

    Lasse P.

    SvaraRadera