2007-06-21

Nya ämnen här!

DISKUSSIONER Då bloggen inte uppdateras ofta under sommaren så blir det trångt i senast inlagda tråd för folk som vill ventilera andra frågor. Därför hänvisas alla nya diskussioner till detta inlägg, för att skapa någon slags ordning.

Grattis Martin Roth-Kronwall till två nya VC-poäng. Tyvärr hinner jag inte hålla koll på några resultat under sommaren, så ni får lita på fencing.se.

PS. Det ryktas återigen om ett revolutionerande projekt inom svensk fäktning som kommer att slå konkurrenterna med storm. Nu blev ni nyfikna va?

38 kommentarer:

  1. Vadå för projekt?

    SvaraRadera
  2. Grattis Martin!

    Hur gick det i poulen? Vad hade du för ranking inför DE? Hör gärna av dig med en liten tävlingsrapport. Ska bli kul att följa dina resultat framöver då man nu känner till din seriösa satsning nästa säsong.

    Vad tycker ni andra om att göra om lagtävlingarna till att omfatta sex fäktare och alla vapen som italienarna föreslagit? Jag tycker det låter mycket spännande. Skulle vara kul att köra en testtävling i samband med Lag-SM. Det skulle kanske inte bli så många lag första året, men skulle kunna växa med tiden. Många klubbar skulle också bredda sin verksamhet med fler vapen.

    Vilka klubbar skulle vinna SM i denna typ av lagtävling? Jag tror personligen att florett- och sabelklubbarna skulle ha en fördel då det är lättare för dem att fäkta hyfsad värja än för värjklubbarna att fäkta sabel och florett.

    Trevlig midsommar

    Lasse P.

    SvaraRadera
  3. Jag är inte odelat positiv, även om det vore en kul grej. Men jag ser det istället som ett komplement för att öka intresset kring sporten - inte som ett substitut.

    Sådana lagklasser skulle ju missgynna en nation som Sverige, som i dagsläget har ett starkt lag i ett vapen. Istället skulle de stora länderna i än större grad kunna turas om att slåss om medaljerna. Ungefär som att stänga allsvenskan eller elitserien....

    Men som komplement till de klassiska lagtävlingarna vore det häftigt. Min högst personliga åsikt är att finalen skulle stå mellan GFK och ÄFK, tätt följt av KFK, KF99 och FFF. Tyvärr tror jag inte fler klubbr brytt sig om att ställa upp....

    SvaraRadera
  4. Den lagtävlingsform som finns idag har gjort att de flesta klubbarna väljer att satsa på ett vapen. Detta skapar konflikter mellan vapen (inte bara i Sverige). Vissa länder (t.ex. Norge) har valt att helt satsa på ett vapen. Jag anser inte att någon av dessa effekter är positiva för fäktningen som helhet.

    Om alla lagtävlingar (från DM till OS) genomfördes enligt det italienska förslaget skulle det gynna fäktningen som sport. Det skulle vara naturligt att välja det vapen man gillar bäst och/eller har bäst förutsättningar för (och inte beroende av vilken klubb man råkat börja fäkta i). På samma sätt som ett fotbollslag behöver målvakter, backar, mittfältare och forwards skulle man jobba för att få duktiga fäktare inom alla vapen.

    Istället för att bråka hur pengarna skulle fördelas mellan 6 olika landslag skulle svensk fätkning fokusera på att få fram 2 landslag (dam och herr).

    Elitfäktare skulle också slippa höra att hans eller hennes vapen inte har någon lagtävling vid nästa OS.

    Att bra stora fäktnationer skulle vinna tävlingar ser jag inte som något skäl att dissa förslaget. Om det räcker med två landslag inom en sån stor sport som fotboll så tror jag inte att fäktningen behöver ha 6 olika landslag.

    mvh

    Lasse P.

    SvaraRadera
  5. det är möjligt att det är så som genrich säger, kanske därför italien föreslog det, dom torskade ju JEM-finalen mot ungern på florett;)

    SvaraRadera
  6. =)
    erik jag tror inte ungern hade varit så ledsne för ett sådant förslag...
    vid JVM senast belek kom de 6 ungerska lagen 2,3,5,9,9 resp 10 ganska imponerande för en nation som sällan nämns som en av de stora...

    SvaraRadera
  7. Tjena,
    Skall försöka skriva en lite mer utförlig rapport om tävlingarna i Montreal och Venezuela om ett par dagar. Har lite tidsbrist med annat just idag och imorgon. Men det kommer någonting inom ett par dagar som sagt. Hoppas att alla mår fint.
    Ha det.
    /m.

    SvaraRadera
  8. hehe jasså, trodde det var engångsföreteelse;) men det va en bra final, lite bättre drag än florett ind. :P

    SvaraRadera
  9. Ang. att ha en tävling av tidigare nämnd karaktär i samband med SM. Jag skulle kunna tro att det är (åtminstonde i början) att låta klubbarna ha cross-over lag så att tex FFF, DIF och ÄFK (sthlmslag eftersom jag är stockholmare) skulle samarbeta på något sätt och så vidare. Detta skulle kunna visa om det blir fiasko eller succé.


    MVH

    SvaraRadera
  10. Man skulle kunna köra med distriktslag för att testa själva tävlingsformen.

    De fördelar jag ser med modellen:
    - mindre bråk mellan vapen (som tidigare sagt detta är ett problem som finns i många länder)
    - fäktare kommer att välja vapen efter intresse och förutsättningar för det ena eller andra vapen
    - ett lanslag (per kön) gör det enklare att få fram "stjärnor" och ha ett riktigt landslag (vem kan hålla reda på de 6 olika "landslagen" vi har nu)
    - spännande tävlingar där det på förhand är svårare att gissa vem som vinner.
    - tydligt vilken klubb/nation som är mästare i fäktning (hur många gånger har man inte fått frågan från ickefäktare om vilken klubb/nation som är bäst - ...eh menar du värja, florett eller sabel...)

    Sammantaget tror jag att det skulle vara bra för fäktningen som sport (om det sen är bra eller dåligt för något land är ganska ointressant om man vill att sporten ska utvecklas och växa) även om det skulle ta några år innan "nyttan" slår igenom fullt ut.

    Det skulle vara intressant att ni som inte gillar modellen presenterar vad ni ser för nackdelar med modellen.

    mvh

    Lasse P.

    SvaraRadera
  11. asså ja har inte fattat förslaget riktigt, har inte hittat kommentaren som skrev det, men är d så att man i en lagtävling fäktar i alla tre vapen? så man får reda på vilken klubb/vilket land som är bäst "totalt"? om det är så det är så låter d jäkligt intressant.

    SvaraRadera
  12. För övrigt saa hade de ju en demondomare i JVM lagfinalen... ;o)

    SvaraRadera
  13. tittade lite på europeiska mästerskapen i Gent, och såg det italienska laget i florett... ska dom göra samma fel som i Köpenhamn?? Undrar varför dom har tagit med Marco Barrera istället för Stefano Barrera ...:):)

    SvaraRadera
  14. martin, du va ju förfan typ 27:e sidodomare;)

    SvaraRadera
  15. Spelar ingen roll, jag var där... ;o)

    SvaraRadera
  16. Hur är läget på gotlandslägret? Hade varit roligt med en daglig rapport eller snarliknande!
    Som förälder vill man ju såklart veta hur ungarna har det på sina läger.
    // Fäktmamma

    SvaraRadera
  17. Hej Fäktmamma!

    Lägret är igång och allt verkar gå bra (är inte involverad på daglig basis i lägret). Men Johan och Pia Willemo och den övriga lägerstaben har full koll på allt.

    På www.gotlandfk. se kan du se lite bilder från invigningen som genomfördes i går kväll vid havet vid Kneippbyn.

    På www.helagotland.se finns det reportage både från Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda.

    Radio Gotland gjorde också ett inslag om lägret. På www.sr.se/gotland/ finns lite text och bild om lägret.

    Jag hoppas vi ska få ut mer information imorgon.

    Gotländska fäkthälsningar

    Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  18. http://www.fencing.se/resultat/faktlager-i-semesterparadis-far-mycket-medieuppmarksamhet/

    SvaraRadera
  19. Ikväll (onsdag) 18.15 visar Östnytt ett reportage från fäktlägret på Gotland.

    Ni som inte bor så att ni får in Östnytt kan troligen gå in på SVT:s webb imorgon och se reportaget.

    mvh

    Lasse P.

    SvaraRadera
  20. Jag angav fel tidpunkt för Östnytt i senaste kommentaren. 19.20 i kväll är rätt tid.

    Lasse P.

    SvaraRadera
  21. Gotland har verkligen lagt manken till! Fantastiskt roligt!Grattis!

    SvaraRadera
  22. Lägret på riksradion i P4 i dag den 28 juni. Lyssna på:
    http://www.sr.se/cgi-bin/p4/nyhetssidor/sandningsarkiv.asp?programID=2748

    Inslaget börjar en bra bit in i programmet, ca 12.35.

    SvaraRadera
  23. Man kan följa helgens tävling Baltic Sea Challenge via nätet.

    http://bsc.gotlandsfk.se/

    SvaraRadera
  24. Sorry Genrich!men här behövs säkert en ny tråd!
    Öppna NM i Odense är avklarad.Här finns nog mycket att säga!
    Deltagarantalet var ju katastrofalt! Jag håller mig till värja!
    Herrar seniorer 59 st;Jfr Fillol 70st; SM 81 st och NM Ystad 2006 114 st.
    Damer seniorer 38 st;Jfr Fillol 50 st; SM 44 st; NM Ystad 2006 65 st.
    Herrar juniorer 29 st; SM 50 st
    Damer juniorer 17 st; SM 34 st

    SvaraRadera
  25. forts: Damer kadetter: 22 st; SM 25 st
    Herrar kadetter 34 st ;SM 41 st
    Här lockar lokala tävlingar och SM fler deltagare än öppnna NM?
    Något måste vara fel!

    SvaraRadera
  26. Deltagerantallet hænger vel mest sammen med at Sverige nedprioriterede NM. Sverige er jo nordens største kårdenation. Både Norge, Danmark og Finland var fint repræsenterede, på kården, så vidt jeg kunne se. Dertil kommer at flere danske fleuretfægtere (inkl. mig selv) ikke stillede op pga. EM. Normalt er der cirka 60 fægtere til NM på fleuret i København. Til gengæld må jeg sige at jeg er ret vild med ideen om et samlet NM, afholdt ligesom et EM eller VM. Jeg håber de nordiske lande vil blive ved med at afholde stævnet på den måde. Jeg var i Odense og se på, og jeg synes stemningen var som til et "rigtigt" mesterskab og arrangementet virkede som det mest proffessionelle jeg har set i Norden. Jeg håber det bliver ved i fremtiden, så er jeg sikker på at der nok skal komme flere deltagere.

    Mvh Alexander N. Jørgensen

    SvaraRadera
  27. En bidragande orsak till det låga deltagandet kan ju vara att många inte har haft möjlighet att komma ifrån sina arbeten. Folk jobbar fortfarande om vardagarna.

    SvaraRadera
  28. Det har du nok ret i. Så længe der ikke er nogen prestige forbundet med at vinde NM, er der nok nogle der ikke vil prioritere det og tage fri fra arbejde. Forhåbentlig kan dette, og måske fremtidige, arrangementer af NM som "rigtige mesterskaber", være med til at tilføre det mere prestige.

    SvaraRadera
  29. Vill passa paa att gratulera Filip Hedenskog till en grym insats!
    Trevligt!

    SvaraRadera
  30. Hej!

    Fotografen Ulf Lundin tog bilder under lördagsens tävlingar på Gotland. Jag tycker vissa av dem är grymt bra.

    Gå till www.dqimage.se/ och klicka på ”bilder” och sedan ”fäktning” så får Ni se ett litet bildspel.

    mvh

    Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  31. Svenska värjtjejerna gaar bra, med övervägande segrar so far..;o)

    Haaller tummarna för Mattias kl 11!!!!

    SvaraRadera
  32. Hej!

    Jag har problem att komma in på resultatrapporteringen. Kan någon som har bättre tur skicka lite rapporter hur det går på EM.

    Lasse P.

    SvaraRadera
  33. Skituppdatering!!
    Men vad jag kan se saa är Emma ensam svenska kvar bland de 16!! Bra jobbat!!

    Vidare saa tror jag Mattias har vunnit 2 (den jag har sett) mot Debic och Or, vilket är 2 väldigt meriterande segrar...

    SvaraRadera
  34. Mathias vann mot Haxthausen också

    SvaraRadera
  35. Emma är vidare till kvartsfinalen. Hennes match börjar (läs: ska börja) 13:50

    SvaraRadera
  36. Debic och Or är två väldigt meriterande segrar!!
    Och en tredje mot Haxthausen ökar ju hoppet om att Mattias prickat in en liten formtopp. Hoppas, hoppas hoppas!!
    Kör hårt Mattias.
    Och heja Emma i Kvarten; en seger där är ju inget annat en det riktigt stora genombrottet i seniorklassen - Forza!!
    /m.

    SvaraRadera
  37. Emma i semi, Mattias ute...

    SvaraRadera
  38. Lite kul vetande:
    I Herrflorettens 16-tablaa är 13 rankade 1-16 efter poulerna...;o)
    (utav de 3 som inte är det är 17 och 20 med...)

    En bra dagsform (bra pouleresultat...) ger framgaang.. Eller? ;o)

    SvaraRadera