2007-05-14

Dyrt att fäkta NM

NORDISKA MÄSTERSKAPEN De nordiska mästerskapen på samtliga vapen går i år av stapeln mitt i sommaren i Danmark. Nu går rykten om att svenska fäktförbundet gjort det till lite av en klassfråga att ställa upp. Anmälningsavgiften ligger på ca 150 danska kronor. Utöver det skall svenskarna dock dela kollektivt på samtliga domaravgifter, vilket gör att avgiften landar någonstans runt 900 kronor. Då fäktningen för många avgörs på vardagar kan man dessutom lägga till utebliven inkomst till kostnaden. Med resa och boende i Danmark blir det ett tämligen dyrt kalas.

25 kommentarer:

  1. Domarkrav enligt de NFU:s stadgar:
    • 2-5 participants on one tournament day: 1 referee
    • 6-10 participants on one tournament day: 2 referees
    • 11-15 participants on one tournament day: 3 referees
    and so forth

    SvaraRadera
  2. Hmmm... Tungt...
    Nu kommer jag nog inte kunna ställa upp ändaa...

    Men intressant ämne...

    SvaraRadera
  3. gäller antalet domare nation eller klubb???

    SvaraRadera
  4. Johan och Henrik Ljungberg hade tänkt ställa upp i både junior och seniortävlingen i florett, dessutom vill lillebror ställa upp i ÄU också, dvs 5 starter a 900:- blir 4500:- vilket är orimligt. Det blir inte aktuellt fråm mor och fars sida. Vem har räknat ut detta, och hur?
    Domarkostnad på 700:- per fäktare verkar väldigt högt.

    SvaraRadera
  5. Jag håller med om att 900 kr är en saftig summa att betala per start men det är den summa som räknats fram för att täcka kostnaden för startavgift och arrangörernas krav på domare.

    Hans Wahl har under hela våren fört en skriftväxling med arrangörerna ibland annat denna fråga. Tyvärr, utan positivt resultat.

    SvFF har av olika orsaker bestämt att inte prioritera tävlingen och därför inte budgeterat några medel för bl.a domare. Resultatet blir att fäktarna eller dess klubbar måste bära kostnaderna likväl som på andra utländska tävlingar som inte är prioriterade av SvFF. Problemet med just detta NM är kraven på antalet domare är mycket högre än t.ex. VC och JVC. Kraven är 2-5 fäktare 1 domare, 6-10 2 domare, 11-15 3 domare osv. Märk väl att detta är per fäktdag och inte klass. Har vi 2 fäktare i 3 klasser en fäktdag är vi tvungna att ställa upp 2 domare hela dagen.

    Av erfarenhet vet vi att om vi går ut till klubbarna med en preliminär intresseanmälan kommer svaret på den inte på något sätt likna det verkliga utfallet. Därför har vi för att säkerställa att vi har råd att skicka rätt antal domare varit tvungna att göra som vi gjorde med anmälningsavgiften.

    Den 6 juni vet vi hur många deltagare det blir och kan därefter räkna fram hur många domare det behövs för respektive dag. Det vore bra om ni redan nu har förslag på billiga domarlösningar och anmäla det till mig. Observera att om domarkostnaden blir lägre än beräknat kommer överskottet betalas tillbaka till deltagarna.

    Mvh

    Göran Flodström

    SvaraRadera
  6. kul att danskarna vill ha så lite motstånd som möjligt så att de kanske vinner nått. dåligt av danskarna och ryktet säger att vi ska fäkta på betong golv som ä jätte bra för våra ben.

    SvaraRadera
  7. Det är inte danskarna som bestämt domarkraven utan den Nordiska Fäktunionen som står bakom beslutet.
    Mvh
    Göran Flodström

    SvaraRadera
  8. 700 spänn verkar helt insane bara för domarkostnaden... Säg att man skulle vara 11 fäktare: 11*700= 7700 kr! skulle då en domare kosta 2500 att skicka från sverige?? Enligt min beräkning skulle det snarare behövas 1500 kr/domare, dvs 4500 delat på 11 fäktare blir typ 400 (409) spänn per skalle plus startavgift. Låter inte detta mer rimligt? Sen blir det ju billigare om man är fler...

    SvaraRadera
  9. vi fäktare får ju betala för domare på jvc oxå, och nu på nm. jag är inte helt säker men tror vi betalade för martin magnusson när han va domare på jem oxå? är förbundet helt pank eller vill man bara inte subventionera någon tävling?

    SvaraRadera
  10. Betalar norrmän och finnar samma pris? Ser deras förbund på NM på ett annat sätt dvs prioriterar den?
    Betalar dessa förbund?
    Mycket intressant fråga!

    SvaraRadera
  11. Blir inget NM för mig. Floretten fäktar på fredag. Behöver åka torsdag. Innebär ca 1600 kr i utebliven inkomst, plus 900 kr i avgift. Sedan skall man ta sig dit och skaffa boende. I bästa fall kommer man undan med en tusenlapp där. Då hamnar den totala kostnaden på 3500 kronor. Det kan man tävla roligare för. Tråkigt att kostnaderna blir så höga.

    Kanske kan SvFF lösa detta genom att inte ha det som rankingtävling i någon klass???

    /Webmaster

    SvaraRadera
  12. 3600kr kostar 9dagar (9dagar full traning) traningslager i polen... plus resa ca. 600kr

    SvaraRadera
  13. Vad gäller EM trodde jag det var förbundet som pyntade...
    I vilket fall saa fick ni den bästa ...;o)

    SvaraRadera
  14. Det har skett en tydlig förändring kring domarfrågan.

    Då jag var aktiv låg ansvaret att skaffa fram domare hos tävlingsarrangören. Idag har det helt svängt över till de deltagande klubbarna (nationerna). Och på de senaste tävlingarna har man blivit betydligt tuffare.

    Detta kommer att få till följd att många fäktare avstår (eller förbjuds av sina klubbar) från att delta på tävlingar. Speciellt om det ligger lite längre bort. Jag kan tycka att det är lite fel att om en tävling t.ex. genomförs i Malmö. Så har Umeå FK samma skyldighet att skicka domare som Aramis. Jag skulle gärna se att klubbar från andra distrikt har lägre krav på sig att ta med sig domare. Även om många överskattar tiden och kostnaden att resa från Gotland så blir det dyrt och tidskrävande för en växande ungodmsklubb som Gotlands Fäktklubb att skicka domare till alla tävlingar.

    Jag skulle kunna förstå den tuffa hållningen mot klubbarna om det var brist på klubbar som vill arrangera tävlingar. Jag har dock fått bilden av att det finns många klubbar som vill arrangera tävlingar. Man bör därför kunna dela på ansvaret mellan tävlingsarrangörer och deltagande klubbar. Man bör inte få bli arrangör av mästerskap, uttagningstävlingar, masterstävlingar eller liknande "av förbundet sanktionerade" tävlingar om man som arrangör inte själv kan skaka fram ett visst antal domare. D.v.s. "belöna" arrangörsklubbar som själva kan plocka fram domare genom att låte dem bli arrangörer. Detta skulle leda till att man till exempel kan halverar domarkravet på klubbar som har längre resväg än t.ex. 30 mil.

    Gällande NM. Ni som vill tävla denna helg och inte vill betala den höga straffavgiften är välkomna till Gotland där vi genomför Baltic Sea Challenge.

    mvh

    Lasse

    SvaraRadera
  15. i vissa länder (Vet ej vilka) så har man väl som så att att arrangören ska ta fram ett visst antal domare och klubbarna ett visst antal, precis som lasse säger, vilket låter bra.

    och ja har faktiskt funderat på att åka på den tävlingen på gotland istället, men det vore kul o åka på ett nm som sista juniortävling eftersom man blir senior, men får se hur man gör.

    SvaraRadera
  16. du kommer alltid vara junis Dr. P =)

    SvaraRadera
  17. Jag har fått förfrågningar om det finns möjlighet att få plats på lägret och tävlingen som genomförs på Gotland samma vecka som NM. Ett gäng avhoppade NM-fäktare tycks också vara på väg.

    Detta gäller:
    Tävlingen är inga problem, sista anmälningsdagen är 15:e juni (men skicka gärna in tidigare).

    Lägret - Vi kan ta emot fler fäktare. Börja med att snarast gå in på klubbens hemsida och anmäl dig. Vi tar därefter kontakt med dig och lämnar besked om du fått plats så snabbt vi hinner.

    Om inte annat så kommer ni få möjlighet att möta en offensiv florettfäktare (fråga Thomas Åkerberg om vad som hände Romankov i Wien).

    mvh

    Lasse

    P.S. Glöm inte badbrallorna

    SvaraRadera
  18. men om man är där fler dagar så kan man ju dömma sj lr?

    SvaraRadera
  19. Anmälningsförfarandet till NM är ändrat för att ev minska domarkostnaderna. Obeservera att anmälan till SvFF skall ske senast den 25 maj! Mer information på fencing.se.

    SvaraRadera
  20. så vadå? ingenting är ändrat, eller vadå?

    SvaraRadera
  21. jodaa... det är inte satt hur mycket pengar det blir... Är det faa som anmält sig = laaga domarkostnader...

    Anmälan till förbundet är senast 25 maj, pengarna som skall betalas in meddelas den 1 juni och skall vara förbundet tillhanda den 8e...

    SvaraRadera
  22. Jaha så man får anmäla sig och hoppas på att det blir låga domarkurser.

    Detta kan ju medföra att flertalet fäktare anmäler sig för att sedan avanmäla sig när det visar sig bli alltför dyrt.

    Bara jag som tror det kan medföra problem? Eller får man inte "chansanmäla" sig?

    SvaraRadera
  23. Det är väl ingen som behöver veta om du "chansanmäler" dig?.. du har ju fram till den 15e paa dig att avanmäla... (tror det var den 15e)

    SvaraRadera
  24. ja det är ju faktist sant som torhell säger, om många anmäler sig, sedan tycker det är för dyrt och avanmäler sig så borde det ju bli dyrare per person? eller antalet pliktdomare kanske blir mindre då? jag kanske fattat allt helt fel?:)

    SvaraRadera
  25. Med den höga anmälningsavgiften för att täcka upp för domare som SvFF har angett, borde det inte bara bli billigare då att åka dit och betala straffavgiften för uteblivna domare istället?

    SvaraRadera