2007-04-17

Får man vara så elak att kalla det ett fiasko?

JVM Sverige förlorade första lagmötet mot Estland, det blir alltså ingen medalj för favoriterna. Estland är ett mycket bra lag, inget snack om den saken. Svenskorna kan inte hjälpa att estniskorna misslyckades kapitalt i den individuella tävlingen. Matchen slutade 45-43, marginalerna är små inom fäktsporten.

Men jag skulle vilja hävda att Sveriges lag är så bra att detta inte skall hända. Svenskorna skall ha tillräckligt med marginal inför sista matchen. Laget är nämligen bäst i världen, och när ett lag som är bäst i världen inte tar sig vidare från första matchen kanske det är ett fiasko. För faktum kvarstår, Emma och Johanna överpresterar inte när de kniper medaljer på JVM. De är helt enkelt så bra. Bägge två kan gå in och plocka stötar på precis vem som helst. Nina Westman är otroligt duktig defensivt, och vad gäller lagfäktning behövs en sådan kugge. Sanne Gars visade ju inte minst genom sitt JEM-guld att även hon kan besegra vem som helst. Kontentan blir att Sverige borde ha vunnit matchen.

Kanske är det bra ändå, att vinna för mycket i tidig ålder är inte bra för alla. Svenskorna har en chans till med exakt samma lag nästa år. Även om den tesen kanske innehåller en viss sanning så känns den ändå väldigt snäll i sammanhanget.

Fiasko är naturligtvis att överdriva om man ser till hela JVM, som närmast är en succé tack vare värjtjejerna, och inte att förglömma Anton Samuelsson som gör en riktigt bra mästerskapsdebut. Men just denna lagtävlingen borde ha slutat annorlunda. Jag vill avsluta detta resonemang med att citera en man som kanske anses arrogant av många, men väldigt ofta har han faktiskt en poäng.
"De må ha vunnit matchen, men vi är fortfarande bäst i världen."
José Mourinho, manager i Chelsea FC

JVM är inte slut ännu. De svenska värjherrarna fäktar imorgon. De är inte favoriter, men potentialen finns. Det är ett jämt lag. Lyckas samtliga tre prestera på sin högsta nivå finns chanser till bra resultat. Adrian och Erik kanske är sugna på revansch, Anton har visat att han är i fin form. Vi får se vilket motstånd de bjuds på imorgon.

10 kommentarer:

  1. Alla måste ha rätt att misslyckas någon gång, jag tycker fiasko är ett onödigt ord i detta sammanhang. Se det från den positiva sidan - man lär sig mer från misslyckande än av framgångar.Och det är bättre att misstaget görs nu än på OS 2012.

    SvaraRadera
  2. Fiasko är ett ganska tufft ord att använda.
    Ut i 16-del åker även Europamästarinnorna Ryssland samt Tyskland. Snarare är det väl så att det är väldigt jämnt bland många länder.

    SvaraRadera
  3. Haaller med baada "Lassarna"...
    De har poänger, dels att det är nyttigt att misslyckas ibland, dels att det är sjukt jämt i toppen.
    Men, även Genrich har en poäng: Ju mer man lyckas, ju högre blir förväntningarna, och det är naagonting dessa otroligt duktiga tjejer maaste lära sig tackla paa ett bra sätt. Jag tycker ocksaa att "fiasko" är ett haart ord, men i detta sammanhang ligger det ganska nära tanken...

    Men, som Genrich ocksaa skriver, det är trots allt ett JVM med grym framgaang, otroligt trevligt att följa. Jag hoppas att killarna lyckas ta fram lite jävlar anamma till imorgon!!

    LYCKA TILL!

    SvaraRadera
  4. Visst skall man få misslyckas, och att kalla det ett fiasko är nog att ta i, därav rubriken som en fråga. Men det hindrar mig ju inte från att bli besviken när vinsterna uteblir. Jag hoppas texten även belyser detta. Det är ingen sågning längs med fotknölarna jag försökt mig på.

    SvaraRadera
  5. Lugn... Jag tolkade dig precis saa som du menar, Genrich...

    För övrigt ska du ha en stooooor eloge för ditt engagemang paa denna sidan! Du har faatt fäktsverige att enas..;o)

    Men, dina soppiga kommentarer om naatt gärdsgaardsgäng fraan Gbg i blaavitt ställ kan du skippa. De vinner ju aldrig ändaa...;o)

    Himlen är blaa, tack vare HBK! hehe...
    Och förlusten igaar mot DIF var bara för att de är ödmjuka och laater även de kassa faa en poäng daa och daa... Eller 3....;o)

    SvaraRadera
  6. Dusan på kanten. Är det Janne Andressons utfrysningsmetod?

    SvaraRadera
  7. "Med exakt samma lag nästa år". Jag fick för mig att detta var Emmas sista år som junior, eller är jag helt ute och cyklar?

    SvaraRadera
  8. Ursäkta stavningen!

    SvaraRadera
  9. emma är ju född 88, så hon har med nästa år oxå. vad gäller hbk fick dom ju smaka galen jarre, så kommer d gå i varje match som doktor jones får starta, så enkelt är det:)

    SvaraRadera