2007-03-02

JVM - Uttagningen

JVM/KAD-VM Utagningen till junior- och kadett-VM i Turkiet presenteras idag av landslagsledningen på fencing.se. Turkarna kan ha ritat århundradets fulaste logotyp för ett idrottsevenemang. Dock tvivlar jag inte en sekund på själva tävlingsarret. Efter att under 2000-talet stått värd för ett JVM, ett EM och en Universiad bör de ju hunnit arbeta upp en viss rutin.
Vad gäller uttagningarna så avslöjas det icke huruvida denna lista är komplett eller om den kommer kompletteras. Jag skulle tippa på det förstnämnda. Man visar återigen upp filosofin att man hellre skickar få än många. Denna fråga är inte av ekonomisk art hur mycket man än vill få det till att handla om pengar. Snarare är det en filosofisk inställning förbundet brukar vissa år. Redan skickas tre ledare, något som inte skulle behövt uttökas för att fullt manskap ställde upp. Fäktare som inte uppfyllt uttagningskrav skall ju självklart betala sina egna resor - varför jag inte ser var problemet ligger.
De uttagna:
Värja damer - kadetter
1. Emma Väggö KF99
2. Johanna Bergdahl A6
3. Olivia Hägglöf KF99
Här har vi i dagsläget en mycket stark trio. Jag skulle vilja hävda att det här nästan finns lika stor chans till medalj som på juniorsidan. Jag tror det inte, men skulle heller inte bli jätteförvånad om det blev 2 medaljer.
Värja herrar, kadetter
1. Anton Samuelsson GFK
Här har man ju missat något om det nu är så att listan inte kommer kompletteras. Anton bör få med sig två kompisar. Varför inte Philip Karlsson, FKC, bara för att nämna en kandidat. Antons chanser? Gjorde en bra tävling i Tyskland vilket borde ge självförtroende. En plats bland de 8 är inte alls omöjligt, och väl där kan ju mycket hända.
Florett herrar, kadetter
1. Andreas Nicolaidis MF19
Ensam om att klara kraven här. Men varför inte skicka supertalangen Oskar Weinberger, tillsammans med t ex Brännström, Johansson eller Flyborg. Det vore bra med infröskaffande av rutin. Om inte annat kunde denne möjliggjort en juniorstart i lagtävlingen. Medaljchans finns efter resultatet i Bad Cannstadt.
Värja damer, juniorer
1. Johanna Bergdahl A6
2. Nina Westman KFK
3. Emma Samuelsson GFK
Att den regerande JEM-mästarinnan inte kvalat in individuellt säger det mesta. Alla tre har inte bara medaljchans, utan chans på guldet. Visst, en svensk trio på pallen är avlägset - men Sverige är i allafall favorit till en sådan bedrift vad gäller damklassen.
Värja herrar, juniorer
1. Erik Bergdahl A6
2. Adrian Stiessel FKC
3. Anton Samuelsson GFK
Här skickar man full trupp. Bra. Chanserna till medalj känns avlägsna men finns trots allt där.
Florett damer, juniorer
1. Carin Klar FKC
Åker även hon ensam, vilket är tråkigt. Men det beror ju som sagt på vilken filosofi man använder sig av i dessa sammanhang. Carin har haft en trögare säsong i år, men medaljchansen finns där precis som på herrvärjan.
Florett herrar, juniorer
1. Filip Hedenskog ÄFK
2. Andreas Nicolaidis MF19
Här är jag mest kritisk till att man inte tar ut en tredjeman - man har skickat folk på JVM förr med sämre säsonger i ryggen än herrarna Ljungberg, Lundegard eller Bång. En tredjeman hade inneburit ett deltagande i laget. En mycket nyttig erfarenhet för Hedenskog/Nicolaidis.
Hur går det då? Medalj känns en bit bort. Men kapacitet för bra resultat finns hos båda herrarna.
Värja damer, juniorer lag
1. Emma Samuelsson
2. Johanna Bergdahl
3. Nina Westman
4. Sanne Gars
VM-guld? Favoriter i alla fall.
Värja herrar, juniorer lag
1. Erik Bergdahl
2. Adrian Stiessel
3. Anton Samuelsson
Laget känns lite i tunnaste laget. Men om samtliga fäktare formpeakar finns chans till bra resultat.

8 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag tror du behöver gå in på den gamla bloggen och tydliggöra att du bytt adress. Passa även på att be Max att lägga en blänkare på fencing.se

    Lasse P.

    SvaraRadera
  2. Att få åka på mästerskap är kanske det mest stimulerande som finns när man sysslar med elitidrott. Att kvalificera sig till ett internationellt mästerskap är oftast den klart tydligaste drivkraften för att göra en ordenlig satsning. Att inte få åka trotts att man tycker man uppfyllt reglerna (eller vedertagen praxis) har fått många idrottare att lägga av helt med sin sport. Speciellt känsligt är det för ungdomar och juniorer då de finns ett definitivt ”sista år”.

    Reglerna för kvalificering till mästerskap bör därför vara glasklara. Då fäktningen är en relativt liten och fattig sport skulle det kunna leda till tuffa krav för att få åka på mästerskap. Jag tror att det skulle hämma utvecklingen då många fäktare skulle ge upp möjligheten att kvalificera sig för mästerskap. Detta skulle leda till färre som satsade på elitfäktning vilket skapar en negativ spiral.

    Som jag tidigare på bloggen föreslagit att förbundet ska använde sig av A- och B-krav till mästerskap. Båda kravnivåerna ska vara tydligt definierade i början av säsongen. A-kraven innebär att man åker på förbundets bekostnad. B-kraven att man åker på egen bekostnad (eller om möjligt med någon subvention från förbundet).

    Jag kan också se att man, på grund av förbundets ekonom, klargör att A- och B-kraven ska vara tuffare de år mästerskapen genomförs utanför Europa. Jag tror att de flesta accepterar att det är tuffare uttagningskrav om tävlingen går i Peking än om de går i Köpenhamn.

    Under min aktiva tid fanns det i princip bara VM och JVM (och bara individuellt). Idag finns EM, JEM, UEM, UVM och lagtävling på JVM. Det innebär betydligt större kostnader för ett förbund. I praktiken innebär det ytterligare skäl till att ha tuffa kvalificeringskrav. Vilket än mer skapar ett behov av B-krav för att målen för fäktarna inte ska kännas allt för avlägsna.

    Ytterligare ett skäl för att införa B-krav är att fäktning är en sport där utövarna till mycket stor del får finansiera satsningen för att uppfylla kvalificeringskraven. I en sport där utövarna åker gratis till alla värlscupstävlingar så ser jag det som mer acceptabelt att köra en tuff linje. Men om en junior lagt ut 20.-30.000 på att försöka kvalificera sig till ett JVM så känns det tufft att missa kvalificeringen med små marginaler och sedan inte ens få åka på egen bekostnad.

    Vi ska inte skicka turister till internationella mästerskap. Men gränsen mellan elit och turister är knappast så skarp att den precis sammanfaller med kvalificeringskraven.

    I den aktuella uttagningen är jag för dåligt insatt för att kunna uttala mig. Principiellt tycket jag dock att om vi har två fäktare som blivit uttagna individuellt på ett vapen så bör man vara frikostig att låta en 3:e fäktare åka med på egen bekostnad för att kunna ställa upp i lagtävlingen. För fjärdeplatsen bör man kunna plocka in en fäktare från annat vapen för att inte en stukad fot ska leda till WO.

    Mvh

    Lasse P.

    SvaraRadera
  3. kan inte förstå varför inte johan ljungberg får åka? det hade ju möjliggjort en start i lag precis som webmaster skriver. och det kan ju knappast handla om kostnad.

    SvaraRadera
  4. citerar uttagningskriterierna:

    "JVM 2007 laget tas ut senast första helgen i mars 2007. De två första tas ut på JVC-poäng och ytterligare en på bedömning."

    "Truppens storlek beror på resultaten och utvecklingen samt de ekonomiska förutsättningarna för förbundet under den kommande säsongen."

    johan ljungberg har definitivt på jvm att göra, och det kan knappast hindras av ekonomiska förutsättningar eftersom man betalar allt själv.

    SvaraRadera
  5. Instämmer helt... Tycker det är jättesynd att vi inte får ihop ett florettlag i nuläget. Kanske fråga Johan Ljungberg om han kan åka på egen bekostnad, eller pröva en joker som Weinberger? Vi har ju inget att förlora på det... Bara en extra chans till att plocka medalj :)

    Jag tycker också att det är dåligt att förbundet inte redovisar hur de ekonomiska förutsättningarna kommer att se ut för fäktarna... Borde ha kommit fram samtidigt som detta.

    SvaraRadera
  6. I can understod that federation pay for everything and then they decide who are going.. but when are some rules that someone who have no 1kriterium can go also.. why they didnt use it later?

    ekonomik? I think that when somebody invest in fencing so much like weinberger, ljungberg can also invest in JVM...

    weinberger is talented, young why dont give him chance to collect expierence ?

    ljungberg is number 3on ranking and should get chance go to JVM, maybe it will be motivation to him to work more?

    at least that 4 (hedenskog, nicolaidis, weinberger, ljungberg) will make a very perspektiv team!
    all are young and they need collect expierience...

    offcourse there are also other fencers: brannstrom, flyborg, johanson who as a kadet should get chance...

    if we dont care about kadet we will get no juniors...

    SvaraRadera
  7. Håller med. Om man ändå betalar för sig själv finns det väll inget hinder att ställa upp? Det är inte heller så att det gör mer skada än nytta eftersom (som flera har sagt) vi får ihop ett florettlag som kan representera Sverige på ett JVM, vilket inte har getts möjlighet till på X antal år. Och sedan att bara skicka Andy som kadett är skandal! Det finns en del namn som skulle kunna göra bra resultat, tex. Weinberger, Flyborg, Brännström, Johansson, you name it. Som Tomek säger "plocka erfarenhet". Detta är mycket viktigt för att få ungdomar att satsa och inte lägga av eller byta vapen. Detta har ingenting att göra med de ekonomiska förutsättningarna eftersom (rätta mig om jag har fel) till och med Filip Hedenskog som har klarat alla uttagningskrav får betala själv. Det är tvärt om bara bra för Sverige att visa upp fäktare på mästerskap. Tummen ner för landslagsledningen!

    SvaraRadera
  8. Ingen ide att upprepa vad alla redan har sagt men jag håller med i det mesta. Jag nöjer mig med o säga som Johan Ljungberg. Tummen ner för landslagsledningen!

    Simon

    SvaraRadera