2008-08-01

Baldini dopad - missar OS!

DOPINGSKANDAL En trist dag för fäktsporten. Herrfloretten drabbades idag av milleniets andra dopningsavslöjande. 2001 testade dåvarande världstvåan Loic Attely poistivt för nandrolon. Idag rör det sig om den italienska världsettan Andrea Baldini, 22. Baldini skulle göra sitt första OS, men slängs nu ur tävlingarna av FIE och den italienska olympiska kommitén.

Baldini med flera tunga silvermedaljer, samt EM-guld och seger i Universiaden på meritlistan testade under EM i Kiev positivt för ämnet Furosemid.
Den stora frågan som väcks är - har han tagit detta avsiktligt för att förbättra sin prestation eller är det slarv och misstag som ligger bakom?

Furosemid är ett receptbelagt läkemedel (i Sverige) som används för ödem. Med andra ord är det vätskedrivande, och används därför när kroppen innehåller för mycket vätska. En åkomma vanligare än man tror. Furosemid används under en kortare period, och man behöver då uppsöka toaletten oftare än vanligt. Det kan också leda till hjärtsvikt, trötthet och kalciumbrist. Patienter som äter Furosemid brukar därför ofta få kombinera medicineringen med någon form av kalciumtablett.

Det ska bli spännande att avvakta fallet Baldini. Kommer han att gå vidare och hävda sin oskuld på något sätt, eller kommer han att erkänna och ta sitt straff? Personligen skulle jag tro att detta kommer att överklagas till någon nämnd någonstans högt upp i det blå. Personligen tror jag Baldini kommer hävda att han använt medlet för att behandla just överskott av vatten i kroppen. Personligen tror jag han får svårt att förklara varför han då inte hade giltigt läkarintyg. Personligen tror jag att Baldini stängs av i två år. Förmodligen är han världsetta inför OS i London 2012. Det är tyvärr inget blåbär vi snackar om.

Det finns en fördel med Furosemid. Det sänker blodtrycket. Eftersom det är ett kortverkande medel kan det därför tänkas ha använts för att höja prestationen på tävlingsdagen. Det är alltså inget medel han bör ha ätit under en längre träningsperiod. Däremot kan han ha använt preparatet för att snabbare få ut andra otillåtna medel ur systemet. Furosemid anses nämligen dölja andra preparat vid dopingtester, eller i alla fall avlägsna spåren av de ur kroppen snabbare än en naturlig process.

Det är naturligtvis väldigt tråkigt för fäktsporten, och floretten i synnerhet. Låt oss hålla tummarna för att detta blir vår sports enda dopningsfall på mycket, mycket länge.

25 kommentarer:

  1. Sluta tjata om att lägga ner bloggen. Kvalitativa nyheter behöver inte dimpa ner stup i kvarten. Vill man ha det kan man läsa TT, Aftonbladet eller vad som.

    Bloggens uppgift har hela tiden varit att fungera som ett debattforum, samt som någon form av "hets"-opposition till fencing.se.

    Men tiden går framåt. Hans Wahl har gjort underverk med den officiella sidan, som nästan alltid har täckning på alla tävlingar under säsongen. Hans gör ett jobb som borde skötas av 6-7 personer helt på egen hand. En dag kommer han förmodligen att tappa det intresset. Då kan ni ju hjälpa till istället för att börja gnälla.

    Bloggen finns kvar. Jag skriver när jag hinner, har lust och har tid. Det är nämligen lite roligare att skriva texter man får betalt för...

    Alla som känner att de kan bidra med texer är välkommna att höra av sig till mig för att få inloggningsuppgifter och bli skribenter här på bloggen. Det brukar vara sisådär med det intresset. Men jag försöker igen och hoppas på svar.

    Det finns inga krav på att man ska skriva minst X antal inlägg i veckan. Skriv när ni har lust, och något vettigt att säga.

    Avslutningsvis - stort lycka till på OS Emma.

    SvaraRadera
  2. Grymt tråkigt med Baldini. Hade honom som personlig guldfavorit vid sidan om Yuki Ota från Japan. Riktigt, riktigt onödigt.

    SvaraRadera
  3. Idrotten har stora pengar, bland annat fäktning, inte i sverige men i andra länder, 90% landslaget är professionella idrottsmän och resultaten varierar mellan deras inkomster och framtid.
    Här finns en viss gräns om du inte stå upp för chansen att lyckas, och vad du kan gjora att tar den chansen.

    Italensk fäktning ar mycket profesionel med tanke hur enkelt och lite effektivt ar furosemid tror jag att Baldini använt det på egen hand.
    Förmodligen något med använda en furosemid, får honom att snabbt bli av med kroppen (kanske ephedrine, clenbuterol som jag tror att ar mer efektiv att forbetra och "vakna up" kropp)


    han ar mycket dumt! och bör ta konsekvenserna,
    i detta fall florett lag resulaten fran EM kan bli anulerad precis som USA 4x400 stafettlopp av Pettigrews dopning

    dopning kommer att vara ett stort problem pa OS.
    redan vet att Sobolewa (RUS 1500m lopare) och Hardy (USA Swimming) har sama situation som Baldini

    SvaraRadera
  4. Tråkigt för fäktningen att få rubriker kring doping - sorgligt!

    Roligt är dock att Sverige har Emma med i OS. Håll tummarna!!!!
    Hon får mycket uppmärksamhet nu, lyssna på TV och radiointervjuerna som går att hitta via fencing.se under rubriken Peking OS, men du måste scrolla ner längst ner på sidan för att hitta det!!!

    SvaraRadera
  5. liten exempel hur proffs ar italienare:

    2 florett faktare aker till OS
    S. Sanzo
    A. Cassara

    Cerioni som huvud florett tranare foljer med.

    Men OS florett trupen ar:
    Aspromonte, Barrera och Vaninni som sparingpartner
    och
    2 fakttranare (Paoletti, Di Ciollo)
    1 phystranare
    1 sjukgymnast

    2faktare och 8 folk at hjalpa gjora best prestation

    SvaraRadera
  6. Äh, itlaienarna är blaabär hela bunten...;o)

    Trist med Baldini... Personligen tycker jag hans fäktning är ett sömnpiller, men ändaa...
    Haaller med Oralklet MRK, Ota blir tung.. Har även ett gott öga till Lei (CHN) som jag tror kan srälla lite paa hemmaplan...

    Bra rutet Henke!

    SvaraRadera
  7. OTA har en hel del att fäkta för genom att OS är hans sista tävling. Han skall lägga floretten på hyllan och ägna sig åt studier har jag fått höra. Kan ju vara trevligt med en fin avslutning på en kort men rätt imponerande karriär. Å andra sidan kan man ju alltid göra come back efter några år....typ 7, haha.

    SvaraRadera
  8. Varför är det inte fler italienare? Har de inget lag?

    SvaraRadera
  9. Ingen lagtävling i Herr Florett.
    Samma för Värja Dam.

    Lasse Samuelsson

    SvaraRadera
  10. Provet B av test gav ett positivt resultat. Baldini var dopad. Men situationen är misstänkt Sanzo och Barrera forsoker forsvara Baldini. Cassara inte kommentera saken. 7 aug-affären kommer att förklara den italienska federationen.



    Det är 6/7 faktare och var och en av dem har förmågan att tar medalj eller segern. Cassara, Joppich, Sanzo, Le pechoux, Kleibring, Ota, Lei,
    Det finns också flera Faktare som kan göra det här och registrera överraskning på podiet mitt typer Shlooser, Meinhard.
    Men det är OS och allting kan handa,
    Vem satsar på att 2004 års olympiska mästare blir Guyart, eller Kim ars 2000 om Golubitsky var 3ganger i rad världsmästare innan 2000?

    Det bli kanske lite letare att spekulera vem om vi kan kolla pa tablou

    SvaraRadera
  11. Vem får Emma möta ?
    Blir det fransyskan Kiraly Picot?

    SvaraRadera
  12. eftersom Baldini var dopad, hela ITA lag i FH var sparkad ut fran lag tavling i Kijev EM,

    Guld till POLEN :)

    SvaraRadera
  13. Grattis Polen.
    Hur blir det med regeln om att träffa i masken på florett? Kommer det att bli av till säsongen som kommer? Vilken utrustning kommer att krävas i så fall?

    SvaraRadera
  14. tror det inte kommer bli av ... har inte hört något om det och andra nationers fäktare verkar inte heller veta något. Men med Roch'en i spetsen kan allting hända..

    SvaraRadera
  15. seniorer fran januari 2009
    juniorer fran oktober 2009
    moste ha el. "bib" pa mask,
    det bli el "band" rund bib, ca 5-6cm bred, (beroenda pa bib storlek)

    redan fragat pbt och uhlmann om det men de bara jobbar och testar med semi komitet hur de kan losa det,

    inga speciel detaljer, alla ska jobba med det efter OS

    fraga ar ocksa om plexi mask i florett,
    om det bli so dar, alla moste veta at til.ex plexi ar giltig bara 1ar och sen du moste byte, - sama regler som i sabel

    SvaraRadera
  16. Vi har tagit beslut i Sverige om att köra på som vanligt i höst och bara använda de nya reglerna på sm. Det blir alltså en slags introduktionssäsong för oss svenskar. Sen vet man ju aldrig om Rochen bestämmer sig för något helt annat till nästa säsong...

    SvaraRadera
  17. nu vi kan hitta tablou pa official websidan

    Florett H
    med massa atraktiv matcher!
    http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/INF/FE/C75I/FEM001000.shtml#FEM001502

    och varja D med Emma (24) som ska trafa i sin forsta match T. Lougunova (9)

    http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/INF/FE/C75I/FEW002000.shtml#FEW002502

    SvaraRadera
  18. Jag läste idag Pierres OS-blogg och funderar lite över problemet med svårigheten i bedömningen av de konventionella vapnen. Om endast c:a 10 domare i världen kan anförtros en stor final på florett eller sabel, om det är så svårt att bli examinerad, om det är så svårt att få fram fler bra domare på dessa vapen - varför då inte göra dessa vapen lite enklare och roligare istället för att börja fundera över att slopa dem?

    a/ Skippa den vita lampan på florett.
    b/ inför samma tidsblockering för lamporna som på värja.

    Domaren behöver då avgöra prioritet endast i de fall då bägge lamporna tänds.

    Fördelen blir att det blir lättare och roligare att följa striden för en publik som inte endast består av fäktinitierade och närmast sörjande. Antalet krav på ombedömning via video sjunker och domaren behöver inte rabbla lika mycket fraser hela tiden.
    Det blir säkerligen också lättare att rekrytera domare till de konventionella vapnen.

    Nu uppkommer förstås en proteststorm. Men - tiderna förändras så varför inte också modernisera fäktningen? Teknikerna med olika attacker och parad-riposter kommer ju att kvarleva med kanske endast smärre förändringar. Skönt även för fäktaren att inte behöva lita till domaren på varje stöt.

    Vad tycker ni?

    M v h,

    Björn Lindholm

    SvaraRadera
  19. Håller med dej till fullo Björn.
    Inte alltid jag gör det men denna gången sååå.
    Rskå

    SvaraRadera
  20. florett utan vita lampor var testad av G.Tyshler ganska lange sen, hans undersok vissar att florett andras nastan ingenting utan vita lampor, men det ar enklare att doma, och faktare ar lite mer sjalvsakert i nagra taktik losningar,

    sama tidsblockering som i varja till florett kan bli fell,
    om tid mellan lamporna bli so kort konwention forsviner! pga det racker att bli bara lite snabare spella ingen roll vilken aktion du ska gora - so det bli varja med mindre kropp at traffa
    nu i florett taktik eller val mellan aktioner ar grund "vetenskap", och viktigaste dell av traning.
    vita lampor ar bara "teknik fell" med spets :)

    grund problem med domare liger i dalig nationell system - inte bara i sverige.
    manga nationer har problem pa tavlingar. ofta tranare jobbar som domare - och det ar ocksa fell/problem, ofta de ar mer fokuserad pa match pa nasta pisten an pa den som de domer. (darfore jag vill inte doma nar komer med faktare som tranare)
    men FIE har ocksa lite fell taktik, de ska att alla lander kan bli lika "starka" med domare.. och det gar inte,

    hur moiligt ar att 15 domare fran brasilien klarar sig i exam (10 med 2vapen), pa en kurs? nar massa jatte bra domare klarar sig inte? (til. Romankov)

    Alla som forsokt tar exam vet hur svart ar att doma "video",

    Varfore FIE arrangerar inte teoretiska seminarier med video regler etc, och sen examen pa riktig turniering (JVC) pa nastan sama regler som nu hander med svensk domare?

    SvaraRadera
  21. Är helt med på att gör floretten lite mer publikvänlig. Men jag tror man ska akta sig för att göra floretten allt för lik värjan, då tappar man själva grundidén med florett. Om man tar bort de vita lamporna och kortar ner tiden blir det som att fäkta värja med floretter.

    Jag håller dock med dig om att allt för många vita lampor kan vara tröttsamt. En lösning skulle kunna vara att, förutom att göra masken till giltlig träffyta, även kan göra överarmarna och benen ovanför knäna till giltlig träffyta (ganska enkelt att skapa elvästar som uppfyller dessa krav. Denna träffyta skulle fortfarande kräva "florettfäktning" för att nå motståndaren både i attacker och försvar. Antalet vita lampor skulle minska kraftigt.

    byt the way...

    Kul att det blir en poängtävling för florettseniorer i Göteborg.

    mvh

    Lasse Peterstrand

    SvaraRadera
  22. Lasse din ideer andra florett till varja med florett regler, vill du det?

    jag ar med den idee att ta bort vitta lampor! - det ar bara teknisk nyhet, andrar inte florett "character"

    vi moste kom ihag att florett ar "traning" vapen fran borjan och darfore har lite specielt regler,
    vi kan inte tappa dena regler (hur vi kan fa poeng, vart traff ar giltig)...

    btw. domare - sjalv vet att det ar enklare att byga domargrupp eller system nar domare far betalt,
    tyvar nu pengarna bastamer hur och vad vi kan ha inom idrotter,
    det fungierar till alt faktare som kan "leva" pa faktning och koncentrera sig pa resultaten, tranare, domare, administratorer etc. alla kan jobba grattis men ingen kan ge 100% efektiv jobb eller mycket bra resultaten om nan jobbar bara som hobby,

    resultat i idrott betyder hard regelbunded nastan altid lang jobb...du moste ge 100% dig sjalv, jag kanner inte faktare med bra internationell resultaten eller tranare som gjora det som hobby...

    amator idrottare pa VM/OS etc det ar bara historia

    SvaraRadera
  23. Nej Tomasz, du misstolkar mig helt. Jag vill inte göra floretten mer lik värja. Därför tycker t.ex. jag inte man ska ha samma blockeringstid som i värja.

    Men genom att ha en större träffyta (och därigenom mindre ogiltlig träffyta) skulle man få färre vita lampor.

    Lasse

    SvaraRadera
  24. men store traffyta i florett... betyder varja med florett regler (nastan),

    SvaraRadera
  25. Jag skulle tro att de vita lamporna försvinner snart. Det är bland de konstigaste att förklara för okunniga inom fäktningen. I dagens mediaklimat måste man skära bort sådant som är direkt vilseledande för tittaren.

    "Nu fick han poäng!"
    "Nä, det var en vit lampa!"
    "Men det var en grön också!"
    "Jo, men den måste vara ensam för att ge poäng."

    osv.
    krångligt för tv-tittaren och som Tomasz påpekar, egentligen onödig för att bevara florettens särart.

    SvaraRadera